Mailen? Stuur bericht naar
info@acb-transportbanden.nl

Storing? Bel
077 398 4416

Nu gesloten
Voor storingen bereikbaar via 0617157773

Stortbelasting bij stortpunten van transportbanden

 • Meer dan 25 jaar ervaringMeer dan 25 jaar ervaring
 • KwaliteitsgarantieKwaliteitsgarantie
 • Innovatieve blikInnovatieve blik
 • 24/7 service24/7 service
Donderdag 26 juli 2018

Stortbelasting bij stortpunten van transportbanden

Geschreven door: Sandor Verhaeg, Technisch Adviseur Transportbanden
077-398 4416 sandor@acb-transportbanden.nl

Totale leestijd: 10 Minuten. Na het lezen van dit artikel weet je:

 • Wat een stortpunt is en hoe deze ondersteund kunnen worden
 • Voordelen van ondersteuning bij stortpunten
 • Waar en wanneer de ondersteuning plaatsvindt

Download dit kennisbankartikel: "Stortbelasting bij stortpunten van transportbanden" als PDF

Wat is een stortpunt bij transportbanden?

Het punt waar stortgoederen voor het eerst op de transportband terecht komen wordt het stortpunt genoemd. Op het punt waar stortgoederen op de bandtransporteur vallen wordt de transportband extra zwaar belast. Afhankelijk van het stortgoed, de hoeveelheid en de storthoogte kan het noodzakelijk zijn om de band op deze plek extra te ondersteunen. Het ondersteunen van een stortpunt voorkomt onnodige slijtage aan transportbanden. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door de transportband te voorzien van ondersteuningsrollen en tussen de rollen kunnen “impactbars” worden geplaatst om de band beter te ondersteunen en te beschermen tegen de stootbelasting. De band kan ook ondersteund worden door een glijplaat onder de band te monteren.

Stortpunt ondersteunen met ondersteuningsrollen met steunringen

Ondersteuningsrollen worden gemonteerd op transportbandinstallaties om de transportband te ondersteunen. De ondersteuningsrollen zijn leverbaar in een vlakke variant en in een variant waarbij de rollen zijn voorzien van rubberen steunringen om te voorkomen dat er vuil en stortgoed tussen de rol en de transportband komen te zitten. Een extra optie is het monteren van vulringen tussen de steunringen, zodat deze uitwendig geborgd worden. De specialisten van ACB Transportbanden & Onderdelen geven vrijblijvend advies over welke ondersteuningsrollen het beste passen bij jouw specifieke toepassing.

Wil je dit artikel liever als PDF lezen: Download dit kennisbankartikel: "Stortbelasting bij stortpunten van transportbanden" als PDF

Stortpunt ondersteunen met impactbars

Impact bars functioneren uitstekend wanneer zware producten zoals steen of grind op een transportband wordt gestort. De impact bars zorgen ervoor dat slijtage aan de transportband en het frame tot een minimum worden beperkt. Door impactbars te monteren hebben transportband installaties minder onderhoud nodig en een aanmerkelijk langere levensduur. 

Stortpunt ondersteunen door middel van een glijplaat

De glijplaat wordt niet altijd geplaatst bij het ondersteunen van transportbanden bij stortpunten, maar is weliswaar wel een ondersteuning die van pas kan komen bij bepaalde situaties.
Een glijplaatondersteuning oefent geen sporend effect op. Wordt de glijplaat uitgevoerd met strippen in V-vorm dan kan een gering sporend effect worden verwacht. Een nadeel van bandondersteuning in de vorm van een glijplaat is dat het voor een scheefloop van transportbanden kan zorgen. Bijvoorbeeld wanneer er een verschil is in oppervlaktegladheid off wanneer de glijplaat niet precies horizontaal ligt (gezien vanuit de breedte van de transportband).

Voordelen ondersteuning stortpunten transportbanden

 • Afdichting op stortpunten wordt verbeterd middels ondersteuningsrollen
 • Lagere reinigingskosten
 • Langere levensduur van transportbanden en de transportband installatie
 • Lagere onderhoudskosten

Toepassing in Recycling & Bulk

De sector waar men het meest gebruik maakt van deze praktijken zijn in de sector Recycling & Bulk. De desbetreffende sector gebruikt de desbetreffende methode bijvoorbeeld bij het ‘vervoeren’ van zand, glas en stenen. Het is belangrijk dat naast de opvang van bij de stortpunten ook de kwaliteit van de transportband goed is. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld glas, stenen of klei geen schade aan de bovenkant van de band mogen aanrichten. De ondersteuningsrollen, impactbars en/of glijplaten zorgen dat de rest van de transportband geen blijvende schade oploopt. 

Technische documentatie downloaden

Vul onderstaand formulier in en download de betreffende technische documentatie

bg_person_
sandor.jpg

Meer info? Neem gerust contact op met onze adviseurs.

Sandor Verhaeg
Bel +31 (0)77 - 398 44 16
sandor@acb-transportbanden.nl

Bekijk gerelateerde kennisbankartikelen: