Mailen? Stuur bericht naar
info@acb-transportbanden.nl

Storing? Bel
077 398 4416

Nu gesloten
Voor storingen bereikbaar via 0617157773

Van plastic verpakkingen naar karton: de gevolgen voor transportbandinstallaties

  • Meer dan 25 jaar ervaringMeer dan 25 jaar ervaring
  • KwaliteitsgarantieKwaliteitsgarantie
  • Innovatieve blikInnovatieve blik
  • 24/7 service24/7 service
Vrijdag 9 december 2022

Geschreven door: Martijn van Vegchel, Technisch Adviseur Transportbanden
077-398 4416 | info@acb-transportbanden.nl

Totale leestijd: 5 minuten

Download dit artikel als PDF

Producenten in alle branches krijgen te maken met veranderingen binnen de wetgeving rond milieuvriendelijkheid. De druk om over te schakelen op duurzame verpakkingsmaterialen wordt steeds groter. Dit heeft in veel gevallen ook gevolgen voor transportbandinstallaties. Een wijziging van verpakkingsmateriaal zorgt namelijk voor een verandering in de productflow. Om te zorgen dat bijvoorbeeld karton op de transportband blijft liggen, is er een band nodig met meer grip. Wanneer er te weinig grip tussen het product en de band wordt gecreëerd, ontstaat er ophoping. Zo loopt de productie vertraging op of komt deze zelfs tot stilstand. De oplossing? Een nieuw type transportband met betere geleiding.

In dit kennisbankartikel lees je:

  • Wat de gevolgen zijn van veranderingen in de wetgeving voor jouw transportbandinstallatie
  • Welke problemen zich kunnen voordoen bij de overstap naar andere verpakkingsmaterialen
  • Hoe ACB Transportbanden & Onderdelen je kan helpen om problemen te voorkomen zodat processen optimaal blijven verlopen

Overstap van plastic naar karton

Binnen de wetgeving wordt, met het oog op milieuvervuiling, gestuurd op het verminderen van het gebruik van plastic. Veel producenten die plastic als verpakkingsmateriaal gebruiken gaan op zoek naar een alternatief. De keuze valt vaak op karton. Waar veel producenten niet bij stilstaan, is dat deze switch kan leiden tot problemen binnen productie en transport.

Welke problemen ontstaan er bij transportbanden?

Hoewel de overstap van plastic naar karton een positief effect heeft op het milieu, resulteert het nieuwe verpakkingsmateriaal vaak in problemen bij de transportbanden. Karton heeft namelijk een andere frictie dan plastic. Plastic is statisch en blijft aan de transportband ‘plakken’, terwijl karton een gladde structuur heeft en juist weinig wrijving creëert. Door dat structuurverschil is er te weinig wrijving tussen de band en het product, waardoor het product niet meegenomen wordt door de band. Zo ontstaat er ophoping en komt de productie stil te staan. Gelukkig is er een passende oplossing voor elke situatie.

Ook rollenbanen lopen vast door switch naar karton

Ook bij rollenbanen kunnen problemen ontstaan. Het verplaatsen van dozen die zijn afgedicht met tape is hier een goed voorbeeld van. De tape kan loskomen van het karton, tussen de rollen terechtkomen en vast blijven plakken. Dit veroorzaakt een stroevere productiestroom of zelfs productiestilstand wanneer de tape van de rollen moet worden verwijderd. Ook bij rollenbanen is er een geschikte oplossing voor elke situatie.

De oplossing? Nieuwe transportbanden met betere geleiding

De situatie kan per product verschillen en vereist maatwerk. Daarom is het belangrijk om per geval naar een passende oplossing te zoeken. Vaak is het verwisselen van de oude transportband met een nieuwe band die geschikt is voor het gebruikte verpakkingsmateriaal voldoende. Ook bij rollenbanen zijn er verschillende oplossingen mogelijk.

De rollen kunnen bijvoorbeeld worden vervangen door een soort rol die beter past bij het verpakkingsmateriaal. Daarnaast kan de oplossing ook worden gezocht in bijvoorbeeld de positionering van de rollen of de hoek van het frame. Onze experts adviseren je graag over de aanpassing die het best bij de situatie past.

Contact opnemen

Hoe kan ACB jou helpen?

Onze experts komen op locatie om de situatie te analyseren. Vervolgens brengen we een advies uit om het productieproces weer op orde te krijgen en de transportbandinstallatie te optimaliseren voor het nieuwe verpakkingsmateriaal. Bij ACB hebben we veel materialen op voorraad, zodat we snel de juiste oplossing voor jouw productielijn kunnen bieden.

Minder personeel nodig dankzij slimme transportbanden

Er is de afgelopen jaren een flinke toename van logistieke centra. Door de krapte op de arbeidsmarkt is er een behoefte aan automatisering. Bij ACB denken we graag met je mee hoe transportbandinstallaties kunnen worden ingezet of verbeterd om te zorgen dat jij minder personeel nodig hebt, bijvoorbeeld voor het afvoeren van afval.

Technische documentatie downloaden

Vul onderstaand formulier in en download de betreffende technische documentatie

bg_person_
martijn-1.jpg

Meer info? Neem contact op met Martijn!

Martijn van Vegchel
Bel +31 (0)314 323 474
info@acb-transportbanden.nl

Bekijk gerelateerde kennisbankartikelen