Group 17
30 jaar ervaring
Group 18
Betrouwbare kennispartner
Group 19
Altijd in beweging
24/7 service
Medewerker ACB
Geschreven door: Sandor Verhaeg , Commercieel manager
Geschatte leestijd: 5 minuten
  • Hoe een bestaande transportband ingemeten kan worden
  • Hoe een nieuwe transportband ingemeten kan worden (engineering fase)
  • Hoe transportrollen ingemeten kunnen worden

Een bestaande transportband inmeten

Om nauwkeurig de lengte van transportbanden te kunnen bepalen, dient deze te worden ingemeten. Door de lengte nauwkeurig te bepalen kan worden bespaard op bandmateriaal en past de band goed binnen de spaninrichting. Hiermee wordt voorkomen dat een band gaat slippen als gevolg van een te lage bandspanning. Bovendien is de kans kleiner dat de band knapt door een te hoge bandspanning.

Rolmaat

Inmeten met een rolmaat

Een transportband inmeten kan het beste met behulp van een rolmaat. Ervaring leert dat dit de meest nauwkeurige methode is. Met een rolmaat wordt de afstand tussen de keerrol en de aandrijfrol bepaald. De rollen dienen hart-op-hart gemeten te worden. Dat wil zeggen de afstand van het midden van de keerrol tot het midden van de aandrijfrol. Met behulp van de volgende formule kan de bandlengte worden bepaald:

De spaninrichting van de transportband dient bij voorkeur in het midden te zitten. Afhankelijk van het type band dient ook rekening gehouden te worden met een afwijking vanwege de rek van de transportband. Hoeveel een transportband rekt is afhankelijk van het type band en de lengte van de band. Informeer bij jouw transportbandenleverancier of bij de specialisten van ACB als je vragen hebt over rek van transportbanden.

Meetwiel

Transportband inmeten met behulp van een meetwiel

Een alternatieve methode om de lengte van een transportband te bepalen is het inmeten met een speciaal meetwiel. Deze methode blijkt in de praktijk vaak minder nauwkeurig dan inmeten met een rolmaat. Dit komt doordat het meetwiel kan slippen. Echter kan het voorkomen dat inmeten met een rolmaat niet mogelijk is en dan is inmeten met een speciaal meetwiel een goed alternatief. Het meetwiel dient op een willekeurige plaats van de transportband, maar wel in het midden (vanuit de breedte gezien) van de band, geplaatst te worden. Let op dat het meetwiel op 0.00 staat en dat het meetwiel nauwkeurig geijkt is. De plaats waarop het meetwiel wordt gezet is de startplaats. Deze plaats dient door middel van krijt of een stift gemarkeerd te worden. Vervolgens laat men de transportband 1 ronde draaien, zodat het gemarkeerde punt weer precies onder het meetwiel staat. Het meetwiel geeft nu de lengte van de transportband in millimeters, centimeters of meters aan.

Aandrijftrommel

Het inmeten van de breedte van transportbanden

Het inmeten van de breedte van transportbanden wordt altijd met behulp van een rolmaat gedaan. Op een willekeurige plek wordt de transportband in de breedte opgemeten. Belangrijk is dat de transportband vlak ligt. Dus niet in trogvorm. Als een band in trogvorm ligt, kan deze het beste ter hoogte van de keertrommel of aandrijftrommel opgemeten worden. Bij geprofileerde transportbanden zoals chevronbanden wordt de breedte van de band aan de onderkant gemeten. Rubbertransportbanden zijn veelal gestandaardiseerd. Dat wil zeggen dat ze uitsluitend in standaard breedtes zijn geproduceerd. Voorbeelden van voorkomende breedte maten zijn: 400, 500, 600, 650, 800, 1000, 1200, 1400, 1600 en 2000 millimeters.

Configuratie nieuwe band
Engineering fase

Een nieuwe transportband inmeten

In veel gevallen levert de software waarmee getekend wordt, een indicatie van de bandlengte. Om de precieze lengte te bepalen wordt ook de afstand tussen de keerrollen hart-op-hart genomen plus de helft van de omtrek van de aandrijfrol plus de helft van de omtrek van de keerrol.

rol inmeten

Transportrollen inmeten

Het inmeten van transportrollen is belangrijk om de juiste rollen te monteren zodat de transportband altijd optimaal presteert. Bij het inmeten van transportrollen zijn een aantal maten belangrijk:

  • De as lengte
  • De inspan lengte (Steek)
  • De rol lengte
  • De diameter van de as
  • De diameter van de rol (buisdiameter)
Neem contact met ons op

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Vul dan onderstaand contact formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

OF VRAAG HET DIRECT AAN SANDOR

Medewerker ACB
Sandor Verhaeg
Bereikbaar van ma-vr, 08:00/17:00
KENNISARTIKELEN

BEKIJK ONZE GERELATEERDE ARTIKELEN

ALTIJD OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!