Group 17
30 jaar ervaring
Group 18
Betrouwbare kennispartner
Group 19
Altijd in beweging
24/7 service
Medewerker ACB
Geschreven door: Sandor Verhaeg , Commercieel manager
Geschatte leestijd: 5 minuten

Scheefloop is een veelvoorkomend probleem bij transportbanden. Zoals de naam suggereert, loopt de transportband in dit geval scheef, waardoor bijvoorbeeld productverlies wordt veroorzaakt. Er bestaan veel mogelijkheden om problemen die worden veroorzaakt door scheefloop op te lossen. Daarnaast is er ook een manier om scheefloop te voorkomen bij transportbanden met trogstellen. Een trogstel is een ophangsysteem voor de rollen van transportbanden. Deze worden voornamelijk gebruikt bij het transporteren van bulkmaterialen. ACB Transportbanden en Onderdelen levert trogstellen met een toespoor, waarmee je scheefloop voorkomt en aanvullende maatregelen overbodig zijn.

In dit artikel lees je:

  • Hoe je toespoor creëert en waarvoor het wordt gebruikt.
  • Wat het voordeel is van een trogstel met toespoor.
  • Wat ACB kan leveren.
Toespoor

Hoe creëer je toespoor en waarvoor wordt het gebruikt?

Een toespoor kan worden toegepast bij transportbanden met trogstellen. Trogstellen worden voornamelijk gebruikt bij het transporteren van bulkmaterialen zoals grind, zand, potgrond of graan. In tegenstelling tot vlakke transportbanden bestaat een trogstel uit twee of drie rollen. De buitenste rollen zijn hierbij in een verticale hoek van 15° of 30° ten opzichte van het middelpunt van de band gemonteerd. Zo ontstaat er een trogvorm. Door de buitenste uiteinden van de rollen ook onder een horizontale hoek te positioneren, creëer je toespoor. Wij gebruiken toespoor bij onze trogstellen om ervoor te zorgen dat de band in het midden van het trogstel blijft lopen, waardoor scheefloop wordt gecorrigeerd.

Trogstellen

Het voordeel van een trogstel met toespoor

Dankzij de trogvorm die wordt gecreëerd door de rollen aan de buitenkant, valt het product naar binnen en blijft het op de band liggen. Hierdoor is er geen kantafdichting nodig om productverlies en vervuiling van de omgeving te voorkomen. Met behulp van het toespoor dat wordt gecreëerd door de positionering van de buitenste rollen, wordt de transportband naar het midden van het trogstel gedwongen. Doordat de band zich constant blijft corrigeren naar de middenpositie, voorkom je hiermee scheefloop van de band. Ook in situaties waar veel kans is op scheefloop, zoals bij stortpunten en zijdelinkse belasting, blijft de band dankzij het toespoor recht lopen. Daarnaast zorgt het toespoor ervoor dat de band recht blijft lopen bij wisselende belasting.

Trogstel

Wat kan ACB leveren?

ACB kan twee- en driedelige trogstellen met toespoor leveren. De keuze voor een twee- of driedelig trogstel hangt af van verschillende factoren:

  • De bandbreedte van de transportband
  • Het product dat getransporteerd moet worden en de hoeveelheid hiervan
  • De capaciteit van de band
  • De hellingshoek

Onze driedelige trogstellen zijn uit voorraad leverbaar in een viertal maten: 650mm, 800mm, 1000mm en 1200mm. Uiteraard kunnen wij op aanvraag ook trogstellen voor andere bandbreedtes leveren. Voor de rollen is er de keuze tussen verschillende doorsnedes, namelijk: ø63,5mm, ø89mm en ø108mm. De rollen met een doorsnede van ø89mm worden over het algemeen het meest gebruikt. Van deze maat hebben we daarom een ruime voorraad. Onze technisch adviseurs helpen je graag bij het maken van de juiste keuze voor jouw transportbandsysteem.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Vul dan onderstaand contact formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

OF VRAAG HET DIRECT AAN SANDOR

Medewerker ACB
Sandor Verhaeg
Bereikbaar van ma-vr, 08:00/17:00
KENNISARTIKELEN

BEKIJK ONZE GERELATEERDE ARTIKELEN

ALTIJD OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!