Mailen? Stuur bericht naar
info@acb-transportbanden.nl

Storing? Bel
077 398 4416

Nu gesloten
Voor storingen bereikbaar via 0617157773

Transportrollen

 • Meer dan 25 jaar ervaringMeer dan 25 jaar ervaring
 • KwaliteitsgarantieKwaliteitsgarantie
 • Innovatieve blikInnovatieve blik
 • 24/7 service24/7 service

Transportrollen, transportbandrollen of transportbaanrollen zijn de onder-rollen van een transportband installatie. Ze zorgen voor een goede ondersteuning en verloop van de transportband. Transportrollen zijn niet aangedreven en vaak voorzien van een lager. Zo worden ze ook wel eens "gelagerde rollen" genoemd. Een transportrol kan worden vervaardigd uit verschillende materialen zoals staal, rvs, aluminium of kunststof. Naast de verschillende materiaalopties kan deze ook in verschillende uitvoeringen worden gerealiseerd, namelijk:

 • Aandrijfrollen/Aandrijftrommels
 • Keerrollen/keertrommels
 • DIN rollen /gelagerde rollen
 • Rollenbaan rollen
 • Stuurrollen
 • Draagrollen
 • Ondersteuningsrollen

Aandrijfrollen

Aandrijfrollen worden ook vaak aandrijftrommels genoemd. Het zijn de transportrollen die zich bevinden aan het uiteinde van de transportband, aan de kant waar de aandrijving gemonteerd is. Vandaar dat een aandrijfrol ook vaak geleverd wordt in combinatie met een aandrijving of elektromotor. De as opnames van een aandrijfrol kunnen worden voorzien van een spie-baan of andere bewerking, zodat de rol eenvoudig op de aandrijving gemonteerd kan worden. Ze kunnen worden bekleed met zogenaamde rolbekleding of trommelbekleding. De bekleding zorgt ervoor dat de aandrijfrol grip heeft op het bandmateriaal van de transportband. Rolbekleding is er in verschillende varianten. Wij adviseren graag welke variant het beste past in jouw toepassing. Aandrijfrollen kunnen worden geleverd in staal, rvs, aluminium of kunststof.

Keerrollen

Keerrollen worden ook vaak keertrommels genoemd. Het zijn de transportrollen aan het einde van de transportband die de transportband naar het retourpart begeleiden. De keerrollen van ACB kunnen zowel in vlakke als gebolleerde versie worden uitgevoerd. Ook worden ze vaak voorzien van rolbekleding of trommelbekleding, zodat er grip ontstaat tussen de transportrol en het bandmateriaal. Keerrollen zijn verkrijgbaar in alle denkbare afmetingen en worden afhankelijk van de toepassing geproduceerd uit staal, rvs, aluminium of kunststof.

DIN rollen

DIN rollen zijn transportrollen die qua maatvoering voldoen aan de DIN normering. Ze worden in grote hoeveelheden geproduceerd in standaard maatvoering, wat ervoor zorgt dat ze tegen een gunstige prijs kunnen worden verkocht. In de technische documentatie, beschikbaar op deze website staat maatvoering van DIN rollen.

Rollenbaan rollen

Rollenbaan rollen zijn verkrijgbaar in verschillende varianten zoals aangedreven en niet-aangedreven. Binnen de aangedreven rollenbaan rollen zijn wederom verschillende varianten zoals een zelf aangedreven transportrol of een transportrol die wordt aangedreven middels een rondsnaar of andere overbrenging. Hierbinnen zijn er dus verschillende mogelijkheden, wat resulteert in dat er altijd wel een passende oplossing geboden kan worden voor jouw bedrijf. Daarnaast worden in rollenbanen conische transportrollen toegepast om bijvoorbeeld bochten te maken. In ons handige document over transportrollen vind je ook meer informatie met betrekking tot rollenbaan rollen in het algemeen.

Download de technische documentatie over transportrollen

Stuurrollen

Stuurrollen worden ingezet om transportbanden recht te laten lopen en scheefloop te voorkomen. Scheefloop van de transportband kan namelijk veel schade veroorzaken, zoals:

 • Beschadiging aan de installatie
 • Producten kunnen van de transportband vallen
 • Montage-uren om de scheefloop te corrigeren kosten veel geld en tijd
 • De transportband kan door de scheefloop tijdelijk niet draaien.

Draagrollen

De bovenrollen bij een transportbandsysteem worden ook wel draagrollen genoemd. Hier steunen de band en materialen op. De afmetingen tussen de verschillende draagrollen is mede afhankelijk van het gewicht van de transportband/product en de hoeveelheid lading die per strekkende meter erop ligt. Wil je meer informatie over draagrollen? Neem dan gerust contact met ons op.

Ondersteuningsrollen

De ondersteuningsrollen bij een transportband hebben als doel de onderliggende transportband te ondersteunen. ACB heeft diverse ondersteuningsrollen in het assortiment.

Transportrollen op maat

Wij bieden transportrollen op maat. Klantspecifieke verzoeken worden op maat gemaakt. Dit zorgt ervoor dat we bijna altijd 100% passende oplossingen kunnen bieden. Zowel op het gebied van afmetingen, als as opnames en materiaalkeuze worden transportbaanrollen op klantspecificatie gemaakt.

Advies over transportrollen ontvangen?

Onze technische adviseurs denken graag met je mee welke transportrol het best presteert in jouw specifieke situatie. ACB Transportbanden & Onderdelen levert transportrollen voor verschillende toepassingen in de agro & food, recycling & bulk en interne logistiek. In ons advies wordt vanzelfsprekend rekening gehouden met veiligheidsnormeringen - zoals CE of HACCP - indien van toepassing.

Download de technische documentatie over transportrollen

Technische documentatie downloaden

Vul onderstaand formulier in en download de betreffende technische documentatie

Onze transportrollen

bg_person_
sandor.jpg

Meer info? Neem gerust contact op met onze adviseurs

Sandor Verhaeg
Bel +31 (0)77 - 398 44 16
sandor@acb-transportbanden.nl