Group 17
30 jaar ervaring
Group 18
Betrouwbare kennispartner
Group 19
Altijd in beweging
24/7 service

Verschillende typen transportrollen

Transportrollen zijn niet aangedreven en vaak voorzien van een lager met kantafdichting. Zo worden ze ook wel eens “gelagerde rollen” genoemd. Een transportrol kan worden vervaardigd uit verschillende materialen zoals rvs, aluminium, kunststof of stalen rollen. Naast de verschillende materiaalopties kan deze ook in verschillende uitvoeringen worden gerealiseerd, namelijk:

DOWNLOAD DOCUMENTATIE

Transportrollen: Aandrijfrol

Aandrijfrollen / aandrijftrommels

Aandrijfrollen worden ook vaak aandrijftrommels genoemd. Het zijn de transportrollen die zich bevinden aan het uiteinde van de transportband, aan de kant waar de aandrijving gemonteerd is. Vandaar dat een aandrijfrol ook vaak geleverd wordt in combinatie met een aandrijving of elektromotor. De as opnames van een aandrijfrol kunnen worden voorzien van een spie-baan of andere bewerking, zodat de rol eenvoudig op de aandrijving gemonteerd kan worden.

Montage van de as kan door middel van lassen of een klembus. Bij lassen is de as diameter dikker dan de lager maat. De as wordt op maat gedrukt, zodat de trommel altijd centrisch is.

Transportband trommels kunnen worden bekleed met zogenaamde rolbekleding  of trommelbekleding. De bekleding zorgt ervoor dat de aandrijfrol grip heeft op het bandmateriaal van de transportband. Rolbekleding is er in verschillende varianten. Wij adviseren graag welke variant het beste past in jouw toepassing. Aandrijfrollen kunnen worden geleverd in staal, rvs, aluminium of kunststof.

 

Transportrollen: Keerrol met bekleding

Keerrollen / keertrommels

Keerrollen worden ook vaak keertrommels genoemd. Het zijn de transportrollen aan het einde van de transportband die de transportband naar het retourpart begeleiden. De keerrollen van ACB kunnen zowel in vlakke als gebolleerde versie worden uitgevoerd. Ook worden ze vaak voorzien van rolbekleding of trommelbekleding, zodat er grip ontstaat tussen de transportrol en het bandmateriaal.

Bij keerrollen wordt de as meestal gelast. Ook hier is de as diameter dikker dan de lager aanpassing, zodat de keertrommel altijd centrisch is.

Keerrollen zijn verkrijgbaar in alle denkbare afmetingen en worden afhankelijk van de toepassing geproduceerd uit staal, rvs, aluminium of kunststof.

Transportrollen: DIN rollen

Gelagerde rollen / DIN-rollen

Gelagerde rollen zijn transportrollen die qua maatvoering voldoen aan de DIN-normering. Ze worden in grote hoeveelheden geproduceerd in standaard maatvoering, wat ervoor zorgt dat ze tegen een gunstige prijs kunnen worden verkocht. In de technische documentatie, beschikbaar op deze website staat maatvoering van DIN rollen.

Transportrollen: Rollenbaan rollen

Rollenbaan rollen

Rollenbaan rollen zijn verkrijgbaar in verschillende varianten zoals aangedreven en niet-aangedreven. Binnen de aangedreven rollenbaan rollen zijn wederom verschillende varianten zoals een zelf aangedreven transportrol of een transportrol die wordt aangedreven middels een rondsnaar, kettingwiel of andere overbrenging. Hierbinnen zijn er dus verschillende mogelijkheden, wat resulteert in dat er altijd wel een passende oplossing geboden kan worden voor jouw bedrijf. Daarnaast worden in rollenbanen conische transportrollen toegepast om bijvoorbeeld bochten te maken. In ons handige document over transportrollen vind je ook meer informatie met betrekking tot rollenbaan rollen in het algemeen.

 

Transportrollen: Stuurrollen

Stuurrollen

Stuurrollen worden ingezet om transportbanden recht te laten lopen en scheefloop te voorkomen. Scheefloop kan namelijk veel schade veroorzaken, zoals:

  • Beschadiging aan de installatie
  • Producten kunnen van de transportband vallen
  • Montage-uren om de scheefloop te corrigeren kosten veel geld en tijd
  • De transportband kan door de scheefloop tijdelijk niet draaien.

Stuurrollen hebben in het midden een ingebouwd lager. Hierdoor zal een stuurrol altijd de juiste balans zoeken om de band te sturen. De rollen kunnen ook in sturende vorm op een trogstel gezet worden.

 

Transportrollen

Draagrollen

De bovenrollen bij een transportbandsysteem worden ook wel draagrollen genoemd. Hier steunt de band met materialen op. De afmetingen tussen de verschillende draagrollen is mede afhankelijk van het gewicht van de transportband/product en de hoeveelheid lading die per strekkende meter erop ligt. Wil je meer informatie over draagrollen? Neem dan gerust contact met ons op.

Transportrollen

Ondersteuningsrollen

De ondersteuningsrollen bij een transportband hebben als doel de onderliggende transportband te ondersteunen. ACB heeft diverse ondersteuningsrollen in het assortiment. Gladde rollen en ondersteuningsrollen met rubberringen. De rubberringen zorgen voor meer grip, minder aanhechting van materiaal, minder scheefloop en minder slijtage van de band.

Uitgebreide informatie?

Wil je uitgebreide informatie over ons assortiment transportrollen? Download onze uitgebreide product brochure over onze transportrollen.

Medewerker Martijn
Transportrollen
KENNISARTIKELEN

Aanbevolen artikelen voor jou

ALTIJD OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Onze referenties

WAAROM ACB TRANSPORTBANDEN

Wij gaan voor een sterke band met onze klanten, letterlijk en figuurlijk. Wij zijn dan ook trots op al onze klanten! Een greep uit onze klantenkring:

Group 20
122.232
PRODUCTEN
Group 21
24/7
DIENSTBAAR
Group 22
3
LOCATIES
8,2

Gemiddelde beoordeling van de 712 reviews

Ontdek onze transportrollen

ACB heeft een ruim assortiment aan transportbandrollen. Bekijk het aanbod:

Neem contact met ons op

HEB JE EEN VRAAG OF WIL JE EEN AFSPRAAK MAKEN?

Vul dan onderstaand contact formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

OF VRAAG HET DIRECT AAN MARTIJN

Medewerker ACB
Martijn van Vegchel
Bereikbaar van ma-vr, 08:00/17:00