Group 17
30 jaar ervaring
Group 18
Betrouwbare kennispartner
Group 19
Altijd in beweging
24/7 service
Medewerker ACB
Geschreven door: Sandor Verhaeg , Commercieel manager
Geschatte leestijd: 5 minuten

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Hoe een elevatorband op de juiste manier gemonteerd wordt
  • Hoe elevatorbekers op de juiste manier gemonteerd worden
  • Wat veel voorkomende problemen zijn met elevatoren en hoe deze kunnen worden opgelost

Een elevatorband bestaat uit verschillende onderdelen: Een rubber of PVC transportband, elevatorbekers en  elevator bouten.

Elevatorband

Het monteren van een elevatorband

Het monteren van een elevatorband wijkt af van het monteren van een normale transportband. Allereerst wordt de elevatorband zonder elevatorbekers gemonteerd volgens de principes van een normale transportband. Echter, een elevatorband wordt verticaal gemonteerd en een transportband in de meeste gevallen horizontaal of onder een hellingshoek. Nadat de elevatorband erop ligt, maar voordat de band gespannen is, worden de elevatorbekers gemonteerd. Onderstaand uitgebreide uitleg over het monteren van elevatorbekers.

Elevatorbanden

Het monteren van elevatorbekers

Elevatorbekers worden vervaardigd uit staal, RVS, kunststof of polyurethaan. Tijdens montage van elevatorbekers is het belangrijk dat de elevator schroeven met de juiste kracht worden vastgedraaid. Worden de elevatorbouten niet voldoende vastgedraaid, is er een kans dat de elevatorbekers op termijn los gaan. Worden de elevatorbouten te vast gedraaid, is er kans dat de deklaag van de transportband los scheurt van het weefselpakket, waardoor de transportband gaat blaren.

Elevatorbanden

Afmonteren en spannen van een elevatorband

Nadat de elevatorbekers zijn gemonteerd wordt de elevatorband gespannen en gestuurd volgens de principes van de montage van een normale transportband. Let op: Wanneer een elevatorband beladen is, verandert de bandspanning. Het is belangrijk om de elevatorband te spannen nadat de elevatorbakken beladen zijn. Lees meer over het sturen en spannen van transportbanden.

Veel voorkomende problemen met elevatorbanden

Een veel voorkomend probleem van elevatorbanden die worden ingezet voor het transporteren van diervoeders en korrels met vette substanties (zoals granen, mais, pinda’s en zonnebloempitten) is het opbollen van de transportband. Hierbij laat op de elevatorband, de toplaag los van de weefsel laag. Zichtbare aanwijzingen zijn het opbollen of blaren van de elevatorband, het loslaten van de toplaag, het rafelen van het rubber en het scheuren van de transportband rondom de elevatorbakken.

Oorzaken: opbollen en blaren van toplaag elevatorbanden

Het opbollen, blaren, rafelen en scheuren van elevatorbanden is meestal het gevolg van twee verschillende oorzaken:

  1. Foutieve transportband keuze
  2. Foutieve montage

Oorzaak 1: Foutieve transportband keuze

Een transportband die wordt ingezet als elevator voor diervoeders, granen, mais, pinda’s, zonnebloempitten of andere vette producten dient te allen tijde volledig olie en vet bestendig te zijn. In veel gevallen wordt gekozen voor enkel een olie- en vetbestendige toplaag. In een dergelijk geval is de onderlaag van een transportband niet resistent tegen olie en vet, waardoor deze opzwelt. Als resultaat gaat de elevatorband opbollen en verschijnen blaren op de band. Er dient altijd gekozen te worden voor een volledig olie- en vetbestendige transportband.

 

Oorzaak 2: Foutieve montage

Wanneer een elevatorband opbolt of scheurt ter hoogte van de elevatorbakken heeft dit meestal als oorzaak dat de elevatorbakken te vast zijn aangedraaid tijdens montage. De onderlaag scheurt dan los van de toplaag. Door beweging van de elevatorband worden de scheuren steeds groter en verschijnen er scheuren / blaren ter hoogte van de elevatorbakken. Om de elevatorbakken correct op de transportband te monteren is een momentsleutel nodig. De elevatorbakken mogen maximaal worden vastgedraaid op Nm (Newton meter) zoals weergegeven in bijgevoegd schema.

De gevolgen van opbollende, blarende en rafelende elevatorbanden

Als gevolg van opbolling, blaren en rafels van elevatorbanden kan er rubber tussen de voeders / korrels terecht komen. Daarnaast slijt de elevatorband sneller waardoor deze eerder aan vervanging toe is.

Meer vragen over het monteren van elevatorbanden? Neem contact op met een van onze specialisten.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Vul dan onderstaand contact formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

OF VRAAG HET DIRECT AAN SANDOR

Medewerker ACB
Sandor Verhaeg
Bereikbaar van ma-vr, 08:00/17:00
KENNISARTIKELEN

BEKIJK ONZE GERELATEERDE ARTIKELEN

ALTIJD OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!