Group 17
30 jaar ervaring
Group 18
Betrouwbare kennispartner
Group 19
Altijd in beweging
24/7 service
Medewerker ACB
Geschreven door: Martijn van Vegchel , Operationeel manager
Geschatte leestijd: 5 minuten

Een staalkoordband is een type transportband met meerdere unieke eigenschappen. Deze transportbanden zijn versterkt met meerdere staalkoorden en afgewerkt met een isolatielaag en rubberen deklagen. Hierdoor hebben ze een hoge bandsterkte en kunnen ze uitzonderlijk lange afstanden overbruggen. Staalkoordbanden voldoen aan de hoge capaciteitseisen die gelden in industrieën als havens, overslagbedrijven en mijnen. Staalkoordbanden zijn ook uitermate geschikt voor industrieën waar de banden moeten functioneren onder extreme omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan energiecentrales en de staalindustrie.

In dit artikel lees je meer over:

 • Wat het verschil is tussen staalkoordbanden en normale transportbanden.
 • 9 voordelen van staalkoordbanden.
 • De opbouw en eigenschappen van staalkoordbanden.
 • Waarmee ACB Transportbanden en Onderdelen jou van dienst kan zijn.
band

Wat is het verschil tussen staalkoordbanden en normale transportbanden?

Door de staalkoordinlagen presteert de staalkoordband uitstekend in situaties waar lange afstanden moeten worden overbrugd en situaties die vragen om een hoge bandsterkte. Daarom worden ze voornamelijk toegepast in zware industrieën.

Staalkoordbanden zijn stevig, slijtvast en scheurbestendig. In tegenstelling tot normale transportbanden, rekt een staalkoordband niet op over een langere afstand. Hierdoor kan de band een zware belasting hanteren, lange afstanden eenvoudig overbruggen en heeft deze een grote treksterkte. Wanneer er bij het transport van zware bulkgoederen een normale transportband wordt gebruikt in plaats van een staalkoordband, kan deze minder zwaar worden beladen en is er een groot risico op schade aan de band. Dit zorgt voor een lage effectiviteit van het productieproces en meer kans op onnodige downtime.

Staalkoordband

9 voordelen van staalkoordbanden

Vergeleken met normale transportbanden kennen staalkoordbanden een aantal uitzonderlijke eigenschappen en voordelen. ACB levert en monteert staalkoordbanden van het merk Sempercord. Deze banden bevatten namelijk de Sempertrans-staalkoordriem, welke bekend staan in de markt als de staalkoordriemen van de hoogste sterkte en met de langst mogelijke levensduur. Hieronder volgen 9 voordelen van dit soort staalkoordbanden:

 1. Uitstekende werking onder zware omstandigheden.
 2. Geschikt voor hoge transportcapaciteiten
 3. Geschikt voor lange hartafstanden
 4. Zeer hoge nominale riemsterktes (8000 N/mm en hoger)
 5. De laagst mogelijke bandrek in bedrijf, waardoor lange enkelvoudige transportbanden met korte opwikkellengtes mogelijk zijn
 6. Hoge transversale elasticiteit, voor een uitstekende doorvoermogelijkheden
 7. Hoge dynamische lassterkte en duurzaamheid
 8. De hoogst mogelijke duurzaamheid voor zware werkzaamheden zoals mijnbouw in hard gesteente
 9. Lange levensduur van het karkas

Wij denken graag met je mee bij het maken van de keuze voor de juiste oplossing die past bij jouw eisen en mogelijkheden voor het transport van bulkgoederen binnen jouw bedrijf.

Staalkoordband

De opbouw en eigenschappen van staalkoordbanden

Een staalkoordband bestaat uit verschillende essentiële onderdelen, die samen zorgen voor uitstekende prestaties. De staalkoorden bevinden zich in het midden van de band. Deze koorden bestaan uit meerdere draden en krijgen een maximale stevigheid en flexibiliteit, doordat ze zijn gegalvaniseerd met zink. Om de draden zit een isolatielaag die zich hecht aan de staalkoorden en doordringt tot de kern van de staalkoorden. Dit zorgt voor optimale effectiviteit van de banden. De draden worden zorgvuldig gepositioneerd, om maximale stevigheid te realiseren.

De band wordt afgewerkt met rubberen deklagen die de hoogste bescherming bieden voor de staalkoorden. Deze deklagen zijn speciaal ontworpen om te kunnen voldoen aan de eisen van de toepassing of industrie. Daarnaast kunnen de deklagen worden voorzien van eigenschappen die passen bij het te transporteren product en de bijbehorende eisen. Mogelijke eigenschappen zijn:

 • Slijtvast
 • Brandvertragend
 • Olie-en vetbestendig
 • Hittebestendig
 • Energiebesparend
 • Bestand tegen extreme kou
Neem contact met ons op

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Vul dan onderstaand contact formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

OF VRAAG HET DIRECT AAN MARTIJN

Medewerker ACB
Martijn van Vegchel
Bereikbaar van ma-vr, 08:00/17:00
KENNISARTIKELEN

BEKIJK ONZE GERELATEERDE ARTIKELEN

ALTIJD OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!