Group 17
30 jaar ervaring
Group 18
Betrouwbare kennispartner
Group 19
Altijd in beweging
24/7 service
Meenemers

Werking van meenemers

Meenemers, het woord zegt het eigenlijk al, ‘’die nemen iets mee’’. Meenemers worden op de transportband gemonteerd om te voorkomen dat producten van de band af glijden wanneer deze in een installatie met hoogteverschil geïnstalleerd wordt. Meenemers kunnen op zowel rubberen als kunststof transportbanden worden gemonteerd. Maar een meenemer komt ook voor bij kettingbanen.

Meenemers

Welke varianten meenemers zijn er?

Meenemers voor rubber banden zijn verkrijgbaar in rechte uitvoering, maar ook met een knik van ca. 60° en ca. 80°. Een rubber band meenemer wordt warm of koud op de band gevulkaniseerd. Daarnaast zijn rubber meenemers ook in versterkte variant verkrijgbaar voor zwaardere belasting.

Voor kunststof transportbanden zijn PVC en PU meenemers verkrijgbaar in de gewenste kleur. ACB meenemers zijn na uitvoering zowel olie- en vetbestendig als FDA-gekeurd. PU-meenemers uit bandmateriaal kunnen recht uitgevoerd worden maar ook met een knik van ca. 60° en ca. 80°. Ook zijn er weefsel versterkte meenemers. Dit type meenemers hebben een hoge slijtvastheid en zijn geschikt voor het meenemen van zwaardere producten.

In kettingbanen worden ook meenemers toegepast. Kettingbaan meenemers zijn er in veel varianten en de keuze is erg afhankelijk van de toepassing waarvoor deze gebruikt dient te worden.

Meenemers

Welke meenemer voor welke situatie?

Welke meenemer geschikt is voor welke transportinstallatie hangt vooral af van het type band, het te transporteren product en of de installatie omhoog of omlaag dient te gaan.

In de voedingsmiddelenindustrie moet een meenemer bijvoorbeeld FDA gekeurd zijn. Bij zwaardere producten is een weefsel versterkte meenemer juist geschikt.

Meenemers

Hoe wordt een meenemer gemonteerd?

Een meenemer kan op twee manieren worden verwerkt. Namelijk door middel van koude verlijming of warme vulkanisatie. Daarnaast wordt de meenemer altijd recht (T) of hoek van 60° (C ) of met een knik (TR) gemonteerd.

Op de plaats waar de meenemers dienen te komen, wordt het oppervlak eerst geruwd alsook de meenemer zelf. Bij het verlijmen van meenemers wordt vervolgens gebruikt gemaakt van een twee componentenlijm. Na het mengproces wordt het oppervlak met een draaiende beweging ingestreken met de lijm. Dit dient vervolgens op te drogen, waardoor de tweede laag volgt en vervolgens de meenemer. Het geheel wordt daarna aangeklopt met een rubber hamer.

Belangrijke factoren om rekening mee te houden bij dit proces zijn de luchtvochtigheid van de omgeving, het stofniveau en de temperatuur. Het grootste nadeel van dit proces is de droogtijd, het duurt namelijk ongeveer 24 uur voordat de lijm volledig droog is.

Bij warm vulkaniseren worden de meenemers door middel van warme vulkanisatie op de rubber band geplaatst. Ook bestaat de mogelijkheid om zelf een meenemer te vormen in een aluminium mal en deze compleet nieuw op een band te vulkaniseren. PVC/PU meenemers kunnen door middel van hoge frequentie of door föhnen (samensmelten) op een PVC/PU transportband gemonteerd worden.

Advies over meenemers?

Wij helpen je graag. Neem gerust contact met ons op!

Medewerker Stef
Meenemers
KENNISARTIKELEN

aanbevolen artikelen voor jou

ALTIJD OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Onze referenties

WAAROM ACB TRANSPORTBANDEN

Wij gaan voor een sterke band met onze klanten, letterlijk en figuurlijk. Wij zijn dan ook trots op al onze klanten! Een greep uit onze klantenkring:

Group 20
122.232
PRODUCTEN
Group 21
24/7
DIENSTBAAR
Group 22
3
LOCATIES
8,2

Gemiddelde beoordeling van de 712 reviews

Neem contact met ons op

HEB JE EEN VRAAG OF WIL JE EEN AFSPRAAK MAKEN?

Vul dan onderstaand contact formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

OF VRAAG HET DIRECT AAN STEF

Medewerker ACB
Stef van de Laar
Bereikbaar van ma-vr, 08:00/17:00