Group 17
30 jaar ervaring
Group 18
Betrouwbare kennispartner
Group 19
Altijd in beweging
24/7 service
Medewerker ACB
Geschreven door: Sandor Verhaeg , Commercieel manager
Geschatte leestijd: 5 minuten

De keuze voor de juiste transportband die past bij een installatie, is van veel verschillende factoren afhankelijk. Dit artikel helpt inzicht te geven in de veelvoorkomende types transportbanden die in de praktijk toegepast worden. Na het lezen van dit artikel weet je:

 • In welke situatie een rubber of een kunststof transportband het beste past
 • Welke transportband in welke situatie van toepassing is
 • Welke soorten transportbanden allemaal toepasbaar zijn
 • Wat de voor- en nadelen zijn van de transportbanden
Kunststof transportband

Rubber transportband of kunststof transportband?

Een rubberen transportband wordt veelal gekozen voor toepassingen in zware industrieën zoals zand en grindwinning, recycling en voor overige grove producten. onder andere vanwege de slijtvaste waarde en de robuustheid. Een rubberen transportband kan namelijk veel gewicht dragen en goed functioneren in zware omstandigheden. Kunststof transportbanden worden veelal gekozen voor toepassingen in de voedingsmiddelen, e-commerce industrie en in de logistiek.

Dit artikel geeft per type band een product beschrijving en in welke situaties de kunststof en/of rubber transportband wordt toegepast.

Rubber transportbanden opgerold

Rubber transportbanden

In rubber transportbanden onderscheiden we de volgende types:

 • Chevron en geprofileerde transportbanden
 • Staalkoord transportbanden
 • Ribstopbanden
 • Dwarsstabiele transportbanden
 • Autostabiele transportbanden
 • Supergripbanden
 • Hittebestendige banden
 • Vlamdovende transportbanden
 • Olie- en vetbestendige transportbanden
 • Magneet transportbanden
 • SW transportbanden
 • Pipe belts

Chevronbanden en geprofileerde transportbanden

Een chevronband is een rubber transportband met profiel. De chevronband is uitermate geschikt voor zware industrieën waarin bijvoorbeeld poeders, zand en / of korrels moeten worden getransporteerd. Chevronbanden zijn in verschillende lengtes, breedtes en profielen beschikbaar. Desgewenst kan de banden voorzien worden van een doorlopend profiel op de las.

Staalkoord transportbanden

Staalkoordbanden worden veelvuldig toegepast voor zware industrieën. Bijvoorbeeld in havens, overslagbedrijven en mijnen, maar ook in normale industrieën waarin de rubber transportband moet functioneren onder extreem zware omstandigheden. Door staaldraad inlagen in de transportband presteert de staalkoord transportband goed waar lange afstanden worden afgelegd.

Ripstop transportbanden

De ripstoptransportband is de juiste keuze wanneer de rubber transportband met een hoge impact en/of scherpe producten te maken krijgt. Ripstopbanden bestaan uit combinatie van twee verschillende soorten materialen. Dit is of een transportband bestaande uit rubber en textiel of een transportband bestaande uit rubber en metaal. De opbouw van de ripstopband bestaand uit rubber en metaal, is gebaseerd op een staalkoordtransportband.

Dwarsstabiele transportbanden

Dwarsstabiele transportbanden zijn een geschikte keuze voor toepassingen waar productie op een een Z-transporteur getransporteerd dienen te worden, of waarbij het transport plaats vindt op een geknikt transportbandframe. Een dwarsstabiele band is ontwikkeld voor, in het speciaal, situaties waarbij een transportband in een knik of dergelijke loopt. De transportband heeft als voordeel een extra stabiliteit, waardoor de band minder spanning heeft, beter functioneert en een langere levensduur garandeert.

Autostabiele transportbanden

Een autostabiele band is een zelf centrerende transportband. Deze band zorgt ervoor, dat zonder gebruik van accessoires en modificaties, het product geheel automatisch op het midden van de transportband getransporteerd wordt. Voordeel van een autostabiele band is dat de stabiliteit over de gehele lengte van de band doorwerkt waardoor er geen risico is op scheefloop. Een ander voordeel is dat er minder slijtage en een lagere wrijving kunnen ontstaan. Als gevolg van de stabilisatie van de band en de helling van het product geeft deze band ook een toename op productie.

Supergrip transportband

Supergrip transportbanden worden veelal ingezet bij producten, die het vereisen om een hoge grip te realiseren. De supergriptransportband is een geprofileerde transportband en is leverbaar in rubber en kunststof uitvoering. Tevens zijn er speciale supergrip banden beschikbaar bijvoorbeeld voor de voedingsmiddelenindustrie met betere reinigingsopties.

Hittebestendige transportbanden

Wanneer er hete materialen worden getransporteerd gebeurt dit hoogstwaarschijnlijk over hittebestendige transportbanden. De keuze voor het juiste hittebestendige transportbandtype is begrijpelijk van groot belang voor een lange levensduur. Staalkoordbanden, autostabiele transportbanden en ribstop transportbanden kunnen ook bewerkt worden tot hittebestendige transportband.

Vlamdovende transportbanden

Een vlam dovende transportband biedt een veiligheid in onder meer ondergrondse werkzaamheden en energiecentrales. Een vlamdovende transportband kan verspreiding van brand tegen gaan en het risico van bijvoorbeeld een explosie tegen gaan.

Staalkoordbanden, autostabiele transportbanden, ripstopbanden en olie- en vetbestendige transportbanden kunnen bewerkt worden tot een vlamdovende transportband.

Olie- en vetbestendige transportbanden:

Olie- en vetbestendige transportbanden zijn uitermate geschikt voor het transporteren van olieachtige of vette producten. De meeste rubber transportbanden zijn uit te voeren in een olie- en vetbestendige variant, zelfs in combinatie met vlam dovende eigenschappen om zo het productieproces veiliger te maken.

Magneettransportbanden

Magneet transportbanden worden gebruikt om Ferrometalen te scheiden. Ferrometalen zijn materialen, doorgaans legeringen, die voornamelijk bestaan uit ijzer. De slijtvaste rubber transportband wordt uitgericht met meenemers.

De magneet bevindt zich in het frame van de transportband, en boven de rubber transportband.

Ferrometalen blijven vanzelfsprekend aan de magneet hangen en worden hierdoor gescheiden van de overige materialen.

Het metaal dat blijft plakken aan de magneet wordt boven een keerrol automatisch gelost.

SW transportbanden

De SW band is een rubber transportband met een speciaal weefsel bestaand uit EP weefsel én door kunststof versterkte weefsels. Dit maakt de band bijzonder slag- en scheur vast. Een SW band kan om zeer kleine trommels lopen omdat het weefselkarkas slechts 1 of 2 weefsels bevat.

Dit wil dus zeggen dat een band met een hoge treksterke in combinatie met weinig weefsels flexibeler is dan een reguliere band met eenzelfde treksterkte maar meer weefsels.

De SW rubber transportbanden laten zich goed sturen en laden dankzij dit solide weefsel. Ondanks de hoge treksterktes is de band ook op smallere bandbreedte goed in een trog te sturen.

Pipebelts

Een pipe belt is een rubber transportband die omgevouwen wordt tot een gesloten ronde transportband. Deze ronde transportband wordt vervolgens in een hexagon frame bevestigd.

Het grootste voordeel van een pipe belt is dat deze scherpe bochten en grote stijgingen en dalingen kan overbruggen. Daarnaast zorgt de gesloten constructie dat materiaal minimaal verspild wordt en geborgen is tegen weersinvloeden.

Kunststof transportbanden voorraad

Kunststof transportbanden

In kunststof transportbanden onderscheiden we de volgende types:

 • PU transportbanden
 • PVC transportbanden
 • Kunststof dwarsstabiele transportbanden
 • Antibacteriële transportbanden
 • Supergrip transportbanden
 • Gaas transportbanden
 • Schakelbanden / schakelkettingen

PU transportbanden

PU staat voor Polyurethaan, oftewel een PU transportband.

Voor onder meer voedingsindustrie is het van groot belang dat het te transporteren product hygiënisch vervoerd kunnen worden over een 100% gesloten oppervlakte.

De oppervlakte moet gesloten zijn vanwege de bacteriën die zich in de band kunnen nestelen. PU banden voldoen aan deze strenge voorwaarden voor de levensmiddelenindustrie.

PU transportbanden zijn eenvoudig te reinigen en zijn slijtvast waardoor de band bestand is tegen sneeën, scheuren en chemicaliën.

Daarnaast zijn er diverse profielen toe te passen aan de onderzijde.

PVC transportbanden

PVC transportbanden zijn zowel met als zonder weefselinlagen verkrijgbaar. Daarnaast kunnen ze worden voorzien van onder andere golfranden, meenemers en stuursnaren. Ook een PVC transportband voldoet aan de regelgeving van de levensmiddelenindustrie. Een PVC transportband is makkelijk te reinigen, slijtvast, en goed bestand tegen sneeën, scheuren en chemicaliën en kunnen voorzien worden van een geprofileerde onderzijde.

Dwarsstabiele transportbanden

Niet alleen rubber transportbanden kunnen dwarsstabiel zijn, ook kunststof transportbanden kunnen deze eigenschap hebben.

Antibacteriële transportbanden

Antibacteriële transportbanden zijn voorzien van een antimicrobiële behandeling in het polymeer. De groei van bacteriën wordt op deze manier tegengegaan. Ook de ontwikkeling van geur verminderd door de behandeling. Doordat de antibacteriële transportband geen weefselinlage heeft is deze band uniek in zijn soort.

Een antibacteriële transportband is gemaakt van polyurethan (PU) waardoor de band zeer elastisch is en een optimale hygiëne garandeert.

De antibacteriële transportband is de ideale band op installaties in de voedingsmiddelenindustrie.

Supergrip transportband

Supergriptransportbanden worden ingezet bij materialen waarbij grip een vereiste is zoals bijvoorbeeld kartonnen dozen.

De supergripband is een geprofileerde transportband. Daarnaast zijn er speciale supergripbanden beschikbaar voor de voedingsmiddelenindustrie. Deze speciale supergriptransportbanden zijn beter te reinigen.

Supergripbanden worden veel toegepast in de voedingsmiddelen industrie, logistieke sector en wildwaterbaan attracties.

Gaas transportbanden

Gaasbanden worden onder meer toegepast in de voedingsmiddelenindustrie. De gaasband heeft als functie producten te ontwateren en te drogen na het wassen. Gaasbanden zijn vervaardigt uit hoogwaardig kunststof. Teven zijn de gaastransportbanden, ten behoeve van de stevigheid, aan de zijkanten voorzien van weefsel inlagen. Gaasbanden zijn ook uitvoerbaar met zijkanten van vol polyurethaan (PU). Met het toevoegen van de polyurethaan wordt voorkomen dat bacteriën zich kunnen nestelen in het weefselpakket.

Schakelbanden / schakelkettingen

Kunststof schakelbanden en schakelkettingen zijn beschikbaar voor diverse toepassingen. Schakelbanden worden bijvoorbeeld veelvuldig toegepast in de voedingsmiddelenindustrie. Met schakelbanden is het een mogelijkheid om naast rechte stukken binnen dezelfde transporteur bochten te maken. De schakeltransportbanden zorgen voor extra zekerheid door het toepassen van kunststof meenemers.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Vul dan onderstaand contact formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

OF VRAAG HET DIRECT AAN SANDOR

Medewerker ACB
Sandor Verhaeg
Bereikbaar van ma-vr, 08:00/17:00
KENNISARTIKELEN

BEKIJK ONZE GERELATEERDE ARTIKELEN

ALTIJD OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!