Group 17
30 jaar ervaring
Group 18
Betrouwbare kennispartner
Group 19
Altijd in beweging
24/7 service
Medewerker ACB
Geschreven door: Sandor Verhaeg , Commercieel manager
Geschatte leestijd: 5 minuten

Na het lezen van dit artikel weet je:

 • Waarom bandafschrapers belangrijk zijn voor transportband installaties
 • Hoe bandafschrapers gemonteerd moeten worden
 • Hoe een bandafschraper afgesteld moet worden
 • Hoe een schraper gereinigd moet worden
Kopschraper

Waarom een bandafschraper monteren?

Montage van een bandafschraper (ook wel transportband schraper genoemd) zorgt ervoor dat transportband installaties beter functioneren, efficiënter werken en het zorgt voor een beter eindproduct. Daarnaast worden onderhoudskosten en reinigingskosten bespaard. Een bandafschraper functioneert alleen wanneer deze correct op de transportband gemonteerd wordt en daarna goed afgesteld is. Wanneer een transportband is voorzien van de juiste bandafschraper, blijft deze schoon, blijft de capaciteit gewaarborgd en is er minder afvalproduct door knoeien en morsen. Een goed functionerende transportband installatie garandeert het beste eindproduct.

Als vervuiling van de transportband van 3% naar 1% kan worden beperkt, kan dit resulteren in een besparing van 67% op onderhoudskosten (bron: NIOSH mining safety 2010). De vijf belangrijkste kosten die gepaard gaan met niet goed functionerende transportband installaties zijn:

 • Verloren productietijd (downtime)
 • Onderhoudskosten
 • Verloren product door morsen / knoeien
 • Reinigingskosten
 • Verhoogde veiligheidskosten door onveilige situaties (safety costs)
Schraper afstellen

Een bandafschraper monteren

In het monteren van bandschrapers hanteren we drie categorieën te weten:

Kopschraper

 • Kopschraper: montage aan de voorkant van de aandrijfrol
 • Lamellenschraper, ook wel vingerschraper genoemd. Montage aan de voorkant van de aandrijfrol

Een kopschraper wordt net onder het hart van de rol en het hardmetaal in een hoek van 90 graden op de band gemonteerd. Wordt de schraper gemonteerd in een hoek boven de 90 graden, dan blijft er materiaal op de schraper liggen en zal deze in werking achteruit gaan. Alle elementen van de schraper dienen op 1 lijn de trommel te volgen. Hierna dient de schraper afgesteld te worden.

Vergeet ook niet om rekening te houden met de omgeving, zoals bijvoorbeeld een ophaalbak die er nog langs moet kunnen.

Onderschrapers

Bij een onderschraper moet erop gelet worden dat het schraapdeel 100mm tot 70mm van het hart van de rol gemonteerd wordt. De armen bevestigd aan de spanner moeten op dezelfde lijn gemonteerd worden in het verlengde van de band mee.

De lijst dient haaks op de band gemonteerd te worden in 89 graden.

Hierna dient gecontroleerd te worden of de buis vrij kan bewegen, rekening houdend met het schraapblad en de band. Zorg vervolgens dat er voldoende druk gegenereerd kan worden door de schraper.

Een parabool schraper kan de meeste druk genereren zonder schade aan de band te veroorzaken.

Voor alle onderschrapers geldt dat de druk wordt bepaald door een spanner ook wel Torsi element genoemd.

 

Bandschraper:

Een bandschraper wordt gemonteerd om de binnenkant van de band schoon te houden.

Afhankelijk van het model dient een ploegschraper te worden beveiligd met een ketting, daarnaast is het belangrijk dat de ploegschraper vrij kan bewegen.

Een diagonale schraper hoeft niet beveiligd te worden middels een ketting omdat deze slepend gemonteerd wordt en aan torsi elementen vast zit.

Het voordeel van deze schrapers is dat de kans op vollopen van de keerrol nihil is bij een goede montage. De band blijft dus schoon aan de binnenkant en kan daardoor beter sporen.

Het nadeel van een ploegschraper is dat de hoeveelheid druk niet aanpasbaar is en dat je gaten moet maken in de constructie van de transportband om de schraper te monteren. Bij de diagonale ploegschraper kun je de spanning wel zelf instellen door middel van de torsi elementen.

Het monteren van een bandafschraper is een belangrijke klus is die veelal door specialisten wordt uitgevoerd. Een foutieve montage kan flinke gevolgen hebben voor de transportbandinstallatie. De schraper kan zijn werk niet doen en de transportband kan ernstige schade oplopen met complete vervanging tot gevolg.

Parabool schraper

Bandafschraper afstellen

Een bandafschraper goed afstellen is minstens net zo belangrijk als een goede montage om de schraper optimaal te laten presteren. Als een bandafschraper goed gemonteerd is, maar verkeerd is afgesteld, werkt deze niet optimaal met alle gevolgen van dien. Daarnaast is afstelling van veel factoren afhankelijk. Ons advies is dan ook om dit aan een ervaren monteur over te laten om schade aan uw transportband te voorkomen.

Lijstschraper

Bandafschraper reinigen

Het belangrijkste onderhoud van een bandafschraper is reinigen. Dit geldt voor alle schrapers. Verontreiniging van bandafschrapers is een van de meest voorkomende oorzaken van het niet goed functioneren van bandafschrapers. Het algemene advies is om bandafschrapers dagelijks (bij cement en betonmortel meerdere keren per dag) te reinigen. Verontreiniging van bandafschrapers zorgt ervoor dat ze niet goed functioneren en niet goed afgesteld zijn.

Een bandafschraper kan handmatig worden gereinigd met water (hoge druk), perslucht, en door te borstelen. De beste methode is afhankelijk van het te reinigen product. Het is belangrijk dat de schraper niet beschadigd als gevolg van het schoonmaken. Zorg ervoor dat na het reinigen de schraper vrij kan bewegen, er geen vervuiling zit tussen de transportband en de schraper en er voldoende ruimte is voor de schraper om vuil te lossen.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Vul dan onderstaand contact formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

OF VRAAG HET DIRECT AAN SANDOR

Medewerker ACB
Sandor Verhaeg
Bereikbaar van ma-vr, 08:00/17:00
KENNISARTIKELEN

BEKIJK ONZE GERELATEERDE ARTIKELEN

ALTIJD OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!