Group 17
30 jaar ervaring
Group 18
Betrouwbare kennispartner
Group 19
Altijd in beweging
24/7 service
Sander O
Geschreven door: Sander Omsels , Service coördinator
Geschatte leestijd: 5 minuten

Transportbandinstallaties vervullen een belangrijke rol in de bedrijven van onze klanten. Ze zorgen voor continuïteit in het productieproces. Transportbandinstallaties bevatten veel onderdelen die kunnen slijten, afbreken of vastlopen. Het preventief onderhouden van transportbandinstallaties is een goede investering voor het optimaliseren van transportprocessen binnen een bedrijf. In dit artikel lees je meer over de voordelen van preventief onderhoud.

Na het lezen van dit artikel weet je:

 • Waarom het belangrijk is om transportbandinstallaties met regelmaat preventief te onderhouden.
 • Waarom dit onderhoud het best tijdens een eventuele zomer- of winterstop gepland kan worden.
 • Wat het preventief onderhoud van een transportbandinstallatie precies inhoudt.
Geertjesgolf

Waarom is preventief onderhoud aan transportbandinstallaties belangrijk?

Transportbandinstallaties zorgen er niet alleen voor dat producten van A naar B komen. Vaak is een dergelijke installatie een integraal onderdeel van een gehele productielijn waarin vaak ook andere onderdelen een plek hebben. Transportbandinstallaties zijn een onmisbare schakel tussen deze verschillende onderdelen. Onnodige stilstand van transportbandinstallaties zorgt voor productieachterstand, wat hogere kosten en langere levertijden met zich meebrengt. Door de installaties preventief te onderhouden, kan deze onnodige stilstand op ongeplande momenten in de meeste gevallen worden voorkomen. Wanneer transportbandinstallaties goed worden onderhouden, treden er aanzienlijk minder storingen op. Daarnaast zorgt het onderhoud ervoor dat de slijtage van alle onderdelen goed in beeld blijft, zodat deze op tijd kunnen worden vervangen.

Kapotte transportband

Welke problemen levert achterstallig onderhoud op?

Wanneer een transportbandinstallatie niet of onvoldoende preventief wordt onderhouden, kan een productie door storingen of defecte onderdelen midden in het seizoen stil komen te liggen. Hierdoor kunnen medewerkers niet vooruit en loopt de hele productie vertraging op. Dit betekent dat er aanzienlijk minder omzet kan worden gedraaid binnen hetzelfde tijdsbestek. Hierbij komen uiteraard ook nog de kosten voor de nodige reparaties. Deze reparaties moeten op zeer korte termijn gerealiseerd worden om de downtime tot een minimum te beperken. Daarnaast kan achterstallig onderhoud zorgen voor onnodige schade aan goed functionerende onderdelen. Een doorgesleten trogrol kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de transportband kapotgesneden wordt. Dit veroorzaakt dus ook schade aan materialen die wellicht nog niet aan vervanging toe waren. Ook reparaties aan dit soort onverwachte schadeposten zijn te voorkomen wanneer een transportbandinstallatie regelmatig preventief wordt onderhouden.

transportband persen

Wat is het ideale moment om onderhoud te plannen?

Preventief onderhoud kan het beste worden ingepland wanneer de productie in een rustige periode verkeert of de productie zelfs in zijn geheel stilligt. Een deel van de bedrijven kiest ervoor om preventief onderhoud te plegen tijdens de zomer- of wintermaanden. In veel van deze gevallen hebben bedrijven dan een zomer- of winterstop. Een geplande zomer- of winterstop is een ideaal moment om preventief onderhoud te laten plegen. In deze weken ligt de productie namelijk stil en gaan er geen kostbare productie-uren verloren door het onderhoud. Daarnaast is er in de zomerstop voldoende tijd en ruimte voor onderhoud en eventuele reparaties.

Inspectie en inventarisatie

Wat doen wij tijdens een preventief onderhoud?

Bij ACB werken we volgens een stappenplan, zodat je weet waar je aan toe bent. Daarnaast is het op deze manier voor alle betrokkenen helder welke onderdelen aan bod komen tijdens het onderhoud en op welke momenten onze medewerkers aanwezig zijn in het bedrijf.

Ons stappenplan:

 1. Onze medewerkers inspecteren de gehele transportbandinstallatie. Deze inspectie vindt een aantal weken voorafgaand aan het onderhoud plaats. Tijdens deze inspectie wordt bijgehouden welke onderdelen gerepareerd, bijgesteld of schoongemaakt moeten worden.
 2. Wij adviseren jou aan welke onderdelen onderhoud zinvol of noodzakelijk is.
 3. Jij bepaalt welke van de geadviseerde onderdelen daadwerkelijk in het onderhoud worden meegenomen.
 4. Wij leveren een passende offerte waarin al het geplande onderhoud is meegenomen
 5. Wanneer je akkoord gaat met de offerte, geven wij een indicatie van het aantal uren dat we per transportbandinstallatie nodig denken te hebben. Aan de hand van dit aantal uren bekijken wij hoeveel van onze medewerkers wij inzetten en overleggen we samen op welke momenten dit gepland wordt.

Wij richten ons op het preventief onderhoud van het transportgedeelte van een productielijn. Tijdens het onderhoud kunnen alle onderdelen van de transportbandinstallatie worden meegenomen. Projectmatig plegen wij ook onderhoud aan andere soorten transportinstallaties, zoals bijvoorbeeld kettingbanen of flessenkettingen.

 

geertjesgolf

Wat levert preventief onderhoud op?

Wat valt er onder preventief onderhoud?

 • Nakijken van het frame
 • Vervangen van lagers
 • Vervangen van trog- en draagrollen
 • Vervangen van schrapers
 • Eventuele laswerkzaamheden
 • Wisselen van de aandrijving

ACB heeft een groot deel van de benodigde materialen op voorraad. Hierdoor kan een incidentele reparatie of vervanging van een onderdeel relatief snel plaatsvinden.

Wat levert het op:

Elke storing in een productielijn zorgt voor productieverlies. Wanneer je investeert in preventief onderhoud, zal dit resulteren in minder stilstand door storingen. Door dit onderhoud op een moment van geplande stilstand te plegen, bijvoorbeeld tijdens een zomer- of winterstop, is er geen productieverlies. Het is ook mogelijk om tijdens beide stops onderhoud te plegen. ACB denkt mee en geeft advies over de frequentie van preventief onderhoud.

Plan het preventief onderhoud tijdig in!

Wij adviseren om het preventief onderhoud van transportbandinstallaties tijdig in te plannen. Neem daarom zo snel mogelijk contact met ons op om de onderhoudsbeurt van jouw installaties in te plannen.

Medewerker Sander
Vol PU transportbanden
Neem contact met ons op

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op!

OF VRAAG HET DIRECT AAN SANDOR

Medewerker ACB
Sandor Verhaeg
Bereikbaar van ma-vr, 08:00/17:00
KENNISARTIKELEN

BEKIJK ONZE GERELATEERDE ARTIKELEN

ALTIJD OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!