Group 17
30 jaar ervaring
Group 18
Betrouwbare kennispartner
Group 19
Altijd in beweging
24/7 service
Medewerker ACB
Geschreven door: Sandor Verhaeg , Commercieel manager
Geschatte leestijd: 5 minuten

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Wat treksterkte is en hoe deze wordt gemeten
  • Hoe je de treksterkte van transportbanden kunt bepalen
  • Wanneer treksterkte van transportbanden belangrijk is
  • Treksterkte in de productcode van transportbanden
  • De invloed van lasverbindingen op de treksterkte van transportbanden
  • Wat de treksterkte van elevatorbanden is.

 

Download artikel als PDF

Transportbanden

Wat is treksterkte en hoe wordt dit gemeten?

Treksterkte wordt gedefinieerd als de maximale mechanische spanning die een materiaal bereikt als het plastisch vervormd wordt. De treksterkte van transportbanden wordt gemeten met speciale meetapparatuur. De meetapparatuur zet de transportband op spanning en verhoogt de trekkracht totdat er breuk ontstaat. De maximale kracht die de transportband aan kan zonder te breken wordt ook wel de treksterkte van de transportband genoemd. Treksterkte van transportbanden wordt binnen de branche aangeduid in N(newton) per MM (millimeter) over de bandbreedte.

Transportband

Hoe bepaal ik treksterkte van een transportband?

De totale treksterkte van een transportband is afhankelijk door de treksterkte van het weefselpakket in combinatie met de treksterkte van de deklaag. De treksterkte van transportbanden is voor elke transportband verschillend. Voor de meeste transportbanden in de treksterkte reeds bepaald. De treksterkte is af te lezen in een overzichtelijke tabel.

  • Download de productflyer op de pagina rubber transportbanden om de treksterkte van de meest voorkomende rubber transportbanden af te lezen.
  • Download de productflyer op de pagina kunststof transportbanden om de treksterkte van de meest voorkomende kunststof transportbanden af te lezen.
Standaard transportbanden

Wanneer is treksterkte van transportbanden belangrijk?

Treksterkte is belangrijk om in de gaten te houden wanneer transportbanden zwaar belast worden. Bijvoorbeeld in zware industrieën zoals in mijnen, grinderijen en recycling. Afhankelijk van het gewicht van het te transporteren materiaal en de snelheid waarmee dit getransporteerd wordt, kan het gewicht per strekkende meter worden berekend. Het maximale gewicht per strekkende meter mag nooit groter zijn dan de maximale treksterkte van de transportband.

vingerlas

De invloed van lasverbindingen op de treksterkte van transportbanden

Lasverbindingen verlagen de maximale treksterkte van transportbanden. Een lasverbinding is nodig om de transportband eindloos te maken. De maximale treksterkte van de las bepaalt uiteindelijk de maximale treksterkte van de transportband. Een transportband die doormiddel van vulkaniseren eindloos is gemaakt, heeft ter hoogte van de lasverbinding ongeveer de helft van de oorspronkelijke treksterkte. Eindloos maken met behulp van mechanische verbinders is minder sterk dan eindloos maken doormiddel van vulkaniseren.

Elevatorband

Treksterkte van elevatorbanden

De treksterkte van transportbanden als deze worden ingezet als elevatorbanden wordt in grote mate beïnvloed door het aantal elevatorbakken, de afmeting van de bakken, de gebruikte transportbandverbinding en het gewicht van het te transporteren materiaal. In een eerder artikel wordt beschreven hoe elevatorbanden gemonteerd worden.

Download dit artikel als PDF

Wil je dit artikel opslaan om later nog eens terug te lezen?
Download dan de PDF versie!

Treksterkte bepalen
Standaard banner
Neem contact met ons op

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Vul dan onderstaand contact formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

OF VRAAG HET DIRECT AAN SANDOR

Medewerker ACB
Sandor Verhaeg
Bereikbaar van ma-vr, 08:00/17:00
KENNISARTIKELEN

BEKIJK ONZE GERELATEERDE ARTIKELEN

ALTIJD OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!