Group 17
30 jaar ervaring
Group 18
Betrouwbare kennispartner
Group 19
Altijd in beweging
24/7 service
Medewerker ACB
Geschreven door: Sandor Verhaeg , Commercieel manager
Geschatte leestijd: 5 minuten

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Wat een dwangrol is
  • Wat de voordelen zijn van een dwangrol
  • Welke soorten dwangrollen ACB aanbiedt
Dwangrol

Wat is een dwangrol en wat zijn de voordelen

Een dwangrol, ook wel zijgeleidingsrol of geleidingsrol genoemd, wordt aan de zijkant van een trogstel (transportband) gemonteerd. De dwangrol corrigeert de transportband bij scheefloop zodat deze niet tegen het frame aan loopt.

Het grootste voordeel van een gemonteerde dwangrol op uw transportbandinstallatie is dat het een vrij eenvoudige manier is om scheefloop te corrigeren. Scheefloop kan ernstige gevolgen voor een transportbandinstallatie hebben indien dit niet tijdig wordt gecorrigeerd. Het installeren van dwangrollen is dus een soort extra zekerheid om de kwaliteit van een rubberen transportband en transportbandinstallatie te bewaken.

Zijgeleidingsrollen

De soorten dwangrollen van ACB

De dwangrol is verkrijgbaar in 2 uitvoeringen:

  • Stalen dwangrol
  • Vol POM dwangrol

Het verschil tussen deze dwangrollen is het gebruikte materiaal. De vol POM dwangrol wordt niet scherp bij doorslijten van het materiaal waar de stalen dwangrol dit wel heeft. Een rubberen transportband die tegen een vastgelopen stalen dwangrol aanloopt, slijt een vlijmscherpe groef in de rol. Hierdoor loopt de transportband schade op. Doordat de vol POM dwangrol van kunststof (polyacetaal) is en een massieve wand heeft, wordt dit risico weggenomen omdat het materiaal niet scherp wordt. Daarnaast heeft kunststof materiaal nog een voordeel ten opzichte van staal: het is vochtbestendig en daardoor oxideert de vol POM rol ook niet. De vol POM dwangrol is door het gebruikte materiaal wel bewerkelijker dan de stalen dwangrol, waardoor de prijs hoger ligt.

Dwangrol2

Onderhoud en reinigen

Een sterk vervuilde dwangrol zal niet meer met de band mee kunnen lopen, waardoor de band een groef in de rol zal slijten. Reinig de dwangrollen daarom regelmatig net als stuurrollen, keerrollen, bandafschrapers etc. De beste methode voor reiniging is afhankelijk van het product. Daarnaast is het goed om de rollen regelmatig te controleren op vastlopen en slijtage. Een vastgelopen rol kan niet goed functioneren, waardoor scheefloop niet gecorrigeerd kan worden. Slijtage aan maar één zijde betekent een scheeflopende transportband, met alle gevolgen van dien.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Vul dan onderstaand contact formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

OF VRAAG HET DIRECT AAN SANDOR

Medewerker ACB
Sandor Verhaeg
Bereikbaar van ma-vr, 08:00/17:00
KENNISARTIKELEN

BEKIJK ONZE GERELATEERDE ARTIKELEN

ALTIJD OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!