Group 17
30 jaar ervaring
Group 18
Betrouwbare kennispartner
Group 19
Altijd in beweging
24/7 service
motor berekenen

Motorvermogen berekenen

Om te bepalen welke motor het meest geschikt is om een transportband of rollenbaan aan te drijven, is het belangrijk om het motorvermogen te berekenen. Het benodigde motorvermogen is afhankelijk van een aantal factoren zoals:

  • De lengte van de band
  • De breedte van de band
  • Het soortelijk gewicht van het product
  • De opvoerhoek
  • De constructie en opbouw van het frame

Daarnaast hebben overige weerstanden zoals bandafschrapers en glijweerstanden invloed op het motorvermogen. In onze kennisbank staat uitgelegd hoe het motorvermogen van transportbanden berekend kan worden.

Motoren transportbanden

Elektromotor transportband

Elektromotoren zijn er in tal van verschillende uitvoeringen, zoals gelijkstroommotoren of wisselstroommotoren. Onder andere het vermogen en de gewenste snelheid is belangrijk bij de bepaling welk type elektromotor het beste past. De snelheid van een elektromotor kan gestuurd worden met een frequentieregelaar of door middel van een motorreductor.

Elektromotoren worden geproduceerd onder de norm IEC en machinerichtlijnen CE. ACB levert motoren die voorzien zijn van CSA en UL keuring op aanvraag.

Standaard leveren wij motoren van Transtecno. De prijs en kwaliteitverhouding van dit merk is onderscheidend ten opzichte van andere aanbieders. Transtecno heeft een breed gamma aan elektromotoren en motorreductoren. Transtecno motoren worden modulair opgebouwd. Dankzij deze modulariteit zijn de aandrijvingen grotendeels uitwisselbaar met andere merken en kunnen de aandrijvingen doorgaans vanuit voorraad samengesteld worden. Een groot voordeel wanneer er stilstand is.

Motoren transportbanden

Hydraulische motor transportband

Het voordeel van een hydraulische motor is dat er geen elektriciteit nodig is. Wanneer andere onderdelen van de installatie al hydraulisch worden aangestuurd, is er zodoende geen extra energievoorziening nodig om de transportband aan te drijven.

Motoren transportbanden

Trommelmotor

Een trommelmotor is een compacte en gesloten aandrijving voor onder andere transportband installaties. De motor is verwerkt in de aandrijftrommel waardoor een trommelmotor eigenlijk een motor en een aandrijftrommel in één is. Trommelmotoren zijn daarom ruimtebesparend. Omdat de motor zich in een gesloten omgeving bevindt, is de trommelmotor zeer onderhoudsvriendelijk. Trommelmotoren kunnen voor transportbanden ingezet worden of rollenbanen.

Op grote transportband installaties die zeer zwaar belast worden, wordt vaak geen trommelmotor maar een elektromotor gemonteerd.

Trommelmotor rollenbaan

Trommelmotor voor rollenbanen

Ondanks dat trommelmotoren oorspronkelijk ontworpen zijn om een band aan te drijven worden deze ook voor rollenbanen ingezet. Dit kan toegepast worden bij aangedreven rollenbanen. De trommelmotor dient dan als aangedreven rol. Door meerdere trommelmotoren in te zetten wordt de rollenbaan op meerdere plekken aangedreven. Door middel van bijvoorbeeld rondsnaren kan de rotatie van de trommelmotor worden overgebracht naar andere rollen in de rollenbaan.

Trommelmotor

Voordelen van trommelmotoren

De voordelen van trommelmotoren voor je transportband zijn als volgt:

  • Onderhoudsvriendelijk
  • Lange levensduur
  • Goed beschermd tegen vervuiling
  • Ruimtebesparend
  • Efficiënt door laag energieverbruik
Rubber ruit rolbekleding

Toepassingen van trommelmotoren

Trommelmotoren kunnen voor veel verschillende toepassingen worden ingezet. Bijvoorbeeld om transportbanden en rollenbanen aan te drijven. Daarnaast kunnen ook schakelbanden of borstels worden aangedreven. Trommelmotoren zijn toepasbaar in verschillende branches zoals in de voedingsmiddelen industrie en in de E-commerce voor verwerking van producten en dozen.

Daarnaast kunnen trommelmotoren worden uitgevoerd met rubber, kunststof of keramische rolbekleding. De rolbekleding zorgt voor extra grip op de transportband. Ook kan een trommelmotor voorzien worden van een stuursnaargroef zodat de transportband blijft sporen.

Motoren transportbanden

Motorreductor

Een motorreductor wordt ook wel tandwielkast, wormwielkast of vertragingskast genoemd. Motorreductoren vertragen de snelheid van een roterende as en zijn vaak het verlengstuk van de aandrijving (elektromotor). Het wordt gemonteerd tussen de aandrijving en de aandrijfrol van een transportband.

Bij het kiezen van de juiste motorreductor zijn een aantal zaken belangrijk:

  • De gewenste snelheid van de transportband
  • De dikte van de aandrijfassen

Standaard leveren wij het merk Transtecno, maar andere motorreductoren van SEW en Nord zijn ook leverbaar. De motorreductoren zijn uitwisselbaar met veelgebruikte merken zoals SEW.

Berekening

Snelheid motorreductor berekenen

De uitgaande snelheid, dus de rotaties aan de uitgaande as worden bepaald naar aanleiding van de bandsnelheid. Onderstaand een voorbeeld van hoe een motorreductor berekend wordt.

Een transportband moet product vervoeren met 30m/min en heeft een roldiameter van ø100mm.

  • De omtrek van de rol is dan: Omtrek rol = D*pi –> Rol = 100*3.14 = 314mm –>  0.314Mtr
  • Om 30M/min af te leggen zal de rol x rotaties moeten maken
  • Rpm rol= Snelheid/omtr rol = 30/0.314 = 95 rotaties per min.

Een aandrijfrol wordt vaak rechtstreeks aangedreven, dus zal de reductor een uitgaand toerental van: 95RPM (rotaties per minuut) nodig hebben.

Motoren transportbanden

Verschillende typen motorreductoren

Er zijn verschillende soorten motorreductoren, zoals:

  • Reductor met holle as
  • Reductor met massieve uitgaande as
  • Co-axiale (motor en uitgaande as in één lijn)
  • Haakse tandwielkast (as haaks op de motor)

Daarnaast zijn er ook veel verschillende bouwvormen, groottes en een variëteit in assen beschikbaar.