Mailen? Stuur bericht naar
info@acb-transportbanden.nl

Storing? Bel
077 398 4416

Nu gesloten
Voor storingen bereikbaar via 0617157773

Schade beperken aan transportbanden met een dwangrol

  • Meer dan 25 jaar ervaringMeer dan 25 jaar ervaring
  • KwaliteitsgarantieKwaliteitsgarantie
  • Innovatieve blikInnovatieve blik
  • 24/7 service24/7 service
Donderdag 14 oktober 2021

Geschreven door: Martijn van Vegchel, Technisch Adviseur Transportbanden
077-398 4416 | info@acb-transportbanden.nl

Totale leestijd: 5 minuten

Download dit artikel als PDF

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Wat een dwangrol is
  • Wat de voordelen zijn van een dwangrol
  • Welke soorten dwangrollen ACB aanbiedt

Wat is een dwangrol?

Een dwangrol, ook wel zijgeleidingsrol of geleidingsrol genoemd, wordt aan de zijkant van een trogstel (transportband) gemonteerd. De dwangrol corrigeert de transportband bij scheefloop zodat deze niet tegen het frame aan loopt.

De voordelen van een dwangrol

Het grootste voordeel van een gemonteerde dwangrol op uw transportbandinstallatie is dat het een vrij eenvoudige manier is om scheefloop te corrigeren. Scheefloop kan ernstige gevolgen voor een transportbandinstallatie hebben indien dit niet tijdig wordt gecorrigeerd. Het installeren van dwangrollen is dus een soort extra zekerheid om de kwaliteit van een rubberen transportband en transportbandinstallatie te bewaken.

De soorten dwangrollen van ACB

De dwangrol is verkrijgbaar in 2 uitvoeringen:

  • Stalen dwangrol
  • Vol POM dwangrol

Het verschil tussen deze dwangrollen is het gebruikte materiaal. De vol POM dwangrol wordt niet scherp bij doorslijten van het materiaal waar de stalen dwangrol dit wel heeft. Een rubberen transportband die tegen een vastgelopen stalen dwangrol aanloopt, slijt een vlijmscherpe groef in de rol. Hierdoor loopt de transportband schade op. Doordat de vol POM dwangrol van kunststof (polyacetaal) is en een massieve wand heeft, wordt dit risico weggenomen omdat het materiaal niet scherp wordt. Daarnaast heeft kunststof materiaal nog een voordeel ten opzichte van staal: het is vochtbestendig en daardoor oxideert de vol POM rol ook niet. De vol POM dwangrol is door het gebruikte materiaal wel bewerkelijker dan de stalen dwangrol, waardoor de prijs hoger ligt.

Onderhoud en reinigen

Een sterk vervuilde dwangrol zal niet meer met de band mee kunnen lopen, waardoor de band een groef in de rol zal slijten. Reinig de dwangrollen daarom regelmatig net als stuurrollen, keerrollen, bandafschrapers etc. De beste methode voor reiniging is afhankelijk van het product. Daarnaast is het goed om de rollen regelmatig te controleren op vastlopen en slijtage. Een vastgelopen rol kan niet goed functioneren, waardoor scheefloop niet gecorrigeerd kan worden. Slijtage aan maar één zijde betekent een scheeflopende transportband, met alle gevolgen van dien.

Meer weten over dwangrollen?

Wil je graag weten hoe een dwangrol in een transportbandinstallatie toegepast kan worden, of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op. Wil je daarnaast altijd op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief!

Download dit artikel als PDF

Technische documentatie downloaden

Vul onderstaand formulier in en download de betreffende technische documentatie

bg_person_
martijn-1.jpg

Meer info? Neem contact op met onze adviseurs

Martijn van Vegchel
Bel +31 (0)314 323 474
info@acb-transportbanden.nl

Bekijk gerelateerde kennisbankartikelen: