Group 17
30 jaar ervaring
Group 18
Betrouwbare kennispartner
Group 19
Altijd in beweging
24/7 service
Medewerker ACB
Geschreven door: Dave van Maanen , Vestingsmanager 's-Heerenberg
Geschatte leestijd: 5 minuten

Onnodig productverlies komt regelmatig voor binnen bedrijven die grondstoffen transporteren met transportbanden. Voor de effectiviteit van productieprocessen is het van groot belang om dit productverlies tot een minimum te beperken. Het kan namelijk zorgen voor storingen en stilstand, vervuiling van de omgeving, minder rendement, meer benodigde manuren en onveilige situaties. Vaak is productverlies echter te voorkomen door een aantal simpele aanpassingen aan de transportband.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Wat veel voorkomende oorzaken zijn van onnodig productverlies.
  • Welke nadelen productverlies met zich mee kan brengen.
  • 5 manieren om onnodig productverlies te voorkomen
solid woven transportbanden
Oorzaak en gevolg

Van onnodig productverlies

Onnodig productverlies zorgt voor een vermindering van de efficiëntie van jouw productieproces en vervuiling van de directe omgeving. Het komt vaak voor bij het transporteren met transportinstallaties van verschillende soorten grondstoffen, denk aan zand, grind, klei en poeder. Deze producten kunnen aan de transportband blijven plakken of naast of onder de transportbandinstallatie vallen. Het product dat verloren gaat is niet meer bruikbaar voor verdere productie of verkoop. Daarnaast kan het product dat naast of onder de transportband terechtkomt, de keerrol en/of andere onderdelen vervuilen. Hierdoor kan de hele transportband blokkeren, komt de productie stil te liggen en gaat er kostbare tijd verloren.

Productverlies kan ook onveilige situaties veroorzaken. Wanneer er product van een opvoerband af valt, kan dit op de passerende medewerkers terechtkomen. Ook kunnen er onveilige situaties ontstaan wanneer het stortpunt van een transportband niet goed is afgesteld. Het product kan dan op een verkeerde plek terechtkomen, waardoor de situatie voor medewerkers onvoorspelbaar wordt.

Bandtransporteur
Oplossing

5 manieren om onnodig productverlies te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Je kunt het beste voorafgaand aan de plaatsing van de transportbandinstallatie bepalen welke maatregelen je kunt nemen om onnodig productverlies te voorkomen. ACB Transportbanden en Onderdelen denkt hier graag in mee. Gelukkig zijn er ook verschillende manieren om productverlies te verminderen als je er al mee te maken hebt. Hier volgen 5 voorbeelden:

  1. Kantafdichting zodat er minder product naast valt

Kantafdichting is een eenvoudige oplossing waarbij aan weerszijden van de transportband -en bij op- en overstortpunten- slijtvaste kantgeleidingen worden gemonteerd. Deze kantgeleidingen zorgen ervoor dat het product op de transportband blijft liggen en dus niet naast of onder de transportband terechtkomt. Zo blijft al het product behouden en vindt er geen vervuiling plaats.

  1. Schrapers om de band schoon te houden

Goede bandafschrapers houden de band schoon en zorgen dat het product zoveel mogelijk meegenomen wordt in het productieproces. Een bandafschraper wordt loodrecht op de band geplaatst, zodat het product continu volledig van de band af wordt geschraapt. Zo wordt de band schoongehouden en blijft het product behouden. Er zijn verschillende typen bandafschrapers beschikbaar. De keuze van de juiste schraper hangt af van het type transportband en het te transporteren product.

  1. Golfranden zodat het product op de band blijft liggen

Golfranden zorgen ervoor dat het product niet van de transportband valt, zodat het volledig behouden blijft en de omgeving niet vervuild raakt. Deze toepassing wordt aan weerszijden van de transportband gemonteerd en heeft als resultaat dat er meer product tussen deze golfranden op de band kan liggen. Hierdoor wordt de capaciteit van de band vergroot en kan er op een kleiner oppervlak meer product worden getransporteerd.

  1. Bandoverkappingen om invloed van weersomstandigheden te voorkomen

Als transportbanden producten in de buitenlucht transporteren, kan de kwaliteit van het product worden beïnvloed door weersomstandigheden als neerslag, wind en temperatuurverschillen. Een bandoverkapping over de transportband beschermt het product tegen bijvoorbeeld neerslag of wind, zodat de kwaliteit behouden blijft. Bandoverkappingen kunnen daarnaast worden voorzien van extra koelings- en ontwateringsfunctionaliteiten om de omstandigheden voor het product te optimaliseren.

  1. Juiste belading om scheefloop te voorkomen

Ook een goede belading van een transportband is essentieel in het voorkomen van productverlies. Wanneer de belading van de band niet goed is, kan dit scheefloop van de transportband veroorzaken. Hierdoor blijft het product minder stabiel op de band liggen en is er een kans dat er product verloren gaat.

Waarmee kunnen wij jou helpen?

ACB is gespecialiseerd in het toepassen, monteren en onderhouden van deze aanvullende materialen. Onze grote voorraad stelt ons in staat om snel de juiste materialen te leveren wanneer er extra onderdelen gemonteerd moeten worden. Zo loopt de productie geen verdere vertraging op.

Medewerker Dave
Bandtransporteur
Geertjesgolf
Resultaat

Wat is het resultaat van deze maatregelen?

Deze maatregelen zorgen voor een vermindering van productverlies. Daarnaast zal de transportband minder snel beschadigd raken door vervuiling en zijn er minder personeelskosten nodig om de omgeving van de installatie schoon te houden. Zo kun je ervoor zorgen dat de downtime tot een minimum wordt beperkt en jouw productielijn optimaal kan blijven draaien.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Vul dan onderstaand contact formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

OF VRAAG HET DIRECT AAN DAVE

Medewerker ACB
Dave van Maanen
Bereikbaar van ma-vr, 08:00/17:00
KENNISARTIKELEN

BEKIJK ONZE GERELATEERDE ARTIKELEN

ALTIJD OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!