Mailen? Stuur bericht naar
info@acb-transportbanden.nl

Storing? Bel
077 398 4416

Nu gesloten
Voor storingen bereikbaar via 0617157773

Hulp bij het kiezen welke transportband

 • Meer dan 25 jaar ervaringMeer dan 25 jaar ervaring
 • KwaliteitsgarantieKwaliteitsgarantie
 • Innovatieve blikInnovatieve blik
 • 24/7 service24/7 service
Maandag 18 februari 2019

Geschreven door: Sandor Verhaeg, Technisch Specialist Transportbanden
077-398 4416 sandor@acb-transportbanden.nl

Totale leestijd: 10 Minuten. Na het lezen van dit artikel weet je:

 • In welke situatie een rubber of een kunststof transportband het beste past
 • Welke transportband in welke situatie van toepassing is
 • Welke soorten transportbanden allemaal toepasbaar zijn
 • Wat de voor- en nadelen zijn van de transportbanden

Download nu de handleiding "Hulp bij het kiezen welke transportband"

Keuze advies op gebied van transportbanden?

De keuze voor de juiste transportband die past bij uw installatie, is van veel verschillende factoren afhankelijk. Dit artikel helpt bij het maken van de juiste keuze. Is dit niet het geval? Informeer bij jouw transportbandenleverancier of bij ACB Transportbanden & Onderdelen naar de juiste transportband in jouw situatie. Voor meer informatie, bel ons op 077-398 4416 of stuur een e-mail.

Transportband keuze: Rubber transportband of kunststof transportband?

Rubber transportbanden worden voornamelijk ingezet voor zware toepassingen in zand, grind, recycling en voor overige grove producten.

Kunststof transportbanden worden voornamelijk ingezet voor lichte toepassingen zoals in de voedingsmiddelen industrie en de e-commerce.

Het kiezen van rubber transportbanden

Rubber transportbanden worden veelal gekozen voor toepassingen in zware industrieën. Onder andere vanwege de slijtvaste waarde. Er zijn veel verschillende soorten rubber transportbanden. Dit artikel geeft per soort een beknopte productbeschrijving en in welke situaties de transportband goed presteert en veelvuldig wordt toegepast.

Chevronbanden en geprofileerde transportbanden voor bulk poeders, zand en korrels

Een chevronband is een rubber transportband met profiel. De chevronband is uitermate geschikt voor zware industrieën waarin bijvoorbeeld poeders, zand en / of korrels moeten worden getransporteerd. Chevronbanden zijn in verschillende lengtes, breedtes en profielen beschikbaar. Desgewenst kan ACB de banden voorzien van een doorlopend profiel op de las.

Staalkoordbanden en staalkoord transportbanden voor zware industrieën en grote afstanden

Staalkoordbanden zijn veelvuldig toegepast voor zware industrieën. Bijvoorbeeld in havens, overslagbedrijven en mijnen, maar ook in normale industrieën waarin de rubber transportband moet functioneren onder extreem zware omstandigheden. Door staaldraad inlagen in de transportband, presteert de staalkoord transportband goed waar lange afstanden worden afgelegd.

Ribstopbanden en ribstop transportbanden voor hoge impact en scherpe voorwerpen

De ripstoptransportband is de juiste keuze wanneer de rubber transportband met een hoge impact en/of scherpe producten te maken krijgt. Ripstopbanden bestaan uit combinatie van twee verschillende soorten materialen. Dit is of een transportband bestaande uit rubber en textiel of een transportband bestaande uit rubber en metaal. De opbouw van de ripstopband bestaand uit rubber en metaal, is gebaseerd op een staalkoordtransportband en de opbouw hiervan.  

Dwarsstabiele banden en dwarsstabiele transportbanden voor transport op z-transporteur of bij een geknikt transportbandframe

Dwarsstabiele transportbanden zijn de meest geschikte keuze voor toepassingen die worden getransporteerd op een Z-transporteur of waarbij het transport plaats vindt op een geknikt transportbandframe. Een dwarsstabiele band is ontwikkeld voor,  in het speciaal, situaties waarbij een transportband in een knik of dergelijke loopt. De transportband heeft als voordeel een extra stabiliteit, waardoor de band minder spanning heeft, beter functioneert en een langere levensduur garandeert.

Autostabiele banden en autostabiele transportbanden zorgen voor stabiliteit en voorkomt scheeflopen

Een autostabiele band is een zelf centrerende transportband. Deze band zorgt ervoor, dat zonder gebruik van accessoires en modificaties, het product geheel automatisch op het midden van de transportband getransporteerd wordt. Voordelen wat betreft de autostabiele band zijn, dat er een stabiliteit is van de rubber transportband over de gehele lengte. Het resultaat is dat er geen risico is op scheefloop van de transportband en dus ontstaat er geen verslechtering van gevormde randen. Tevens is minder slijtage en lagere wrijving (vermindering van vermogen) een voordeel  van deze band. Een laatste voordeel is dat als gevolg van de stabilisatie van de band en de helling van het product een toename op de productie ontstaat.

Supergripbanden en supergrip transportbanden geven veel grip op de juiste plaatsen

Supergripbanden en supergriptransportbanden worden veelal ingezet bij producten, die het vereisen, om een hoge grip te realiseren. De supergriptransportband is een geprofileerde transportband. De supergripband is leverbaar in rubberen uitvoering en in een kunststof uitvoering. Tevens zijn er speciale supergrip banden beschikbaar. Bijvoorbeeld voor de voedingsmiddelenindustrie. Deze banden zijn bijvoorbeeld speciaal met als reden dat deze speciale supergriptransportbanden beter te reinigen zijn.

Hittebestendige banden en hittebestendige transportbanden voor hete materialen

Wanneer er hete materialen worden getransporteerd, gebeurt dit hoogstwaarschijnlijk meestal over hittebestendige transportbanden. De keuze voor het juiste hittebestendige transportbandtype is van groot belang voor een lange levensduur. Hittebestendige rubber transportbanden zijn in verschillende varianten verkrijgbaar, namelijk:

 • Rubberen transportbanden
 • Staalkoordtransportband
 • Autostabiele transportband
 • Ripstoptransportband
 • Vlam dovende banden

Vlam dovende banden en vlam dovende transportbanden bieden extreme veiligheid

Een vlam dovende transportband biedt een veiligheid in onder meer ondergrondse werkzaamheden en energiecentrales. Om verspreiding van brand tegen te gaan en het risico van een bijvoorbeeld explosie in te perken, is het de juiste keuze om voor een vlam dovende rubber transportband te gaan. Transportbanden in een vlamdovende variant is verkrijgbaar in:

 • Rubberen transportband
 • Staalkoordtransportband
 • Autostabiele transportband
 • Ripstoptransportband
 • Olie- en vetbestendige banden

Olie- en vetbestendige (transport)banden voor olieachtige en vette producten

Olie- en vetbestendige transportbanden zijn uitermate geschikt voor het transporteren van olieachtige of vette producten. De meeste rubber transportbanden zijn uit te voeren in een olie- en vetbestendige variant, zelfs in combinatie met vlam dovende eigenschappen, die het productieproces veiliger maken.

Magneet transportbanden, dé toepassing voor het scheiden van Ferrometalen

Magneet transportbanden worden gebruikt om Ferrometalen te scheiden.Ferrometalen zijn materialen, doorgaans legeringen, wat voornamelijk bestaat uit ijzer. De normaliter slijtvaste rubbertransportband is uitgerust met meenemers. In het frame van de transportband bevindt zich de magneet. Deze magneet wordt vervolgens boven een andere rubbertransportband binnen de installatie geplaatst. Ferrometalen blijven vanzelfsprekend aan de magneet transportband kleven. Zodoende worden de Ferrometalen gescheiden gehouden van de overige materialen. Het metaal, wat blijft plakken aan de magneet, wordt boven een keerrol automatisch gelost.

SW transportbanden, een bijzonder weefsel zorgt voor slag- en scheurvastigheid

De SW band is een rubber transportband met een speciaal weefsel bestaand uit zowel EP weefsel alsook kunststof versterkte weefsels. Hierdoor is de band bijzonder slag- en scheur vast. De banden kunnen om zeer kleine trommels omdat het slechts 1 of 2 weefsels betreffen. Dit wil dus zeggen dat een band met een hoge treksterkte in combinatie met weinig weefsels flexibeler is dan reguliere banden met deze treksterkte en bijvoorbeeld 4 of 5 EP weefsels. De SW rubber transportbanden laten zich goed sturen en laden dankzij dit solide weefsel. Ondanks zijn hoge treksterktes is de band ook op smallere bandbreedte goed in trog te sturen.

Het kiezen van kunststof transportbanden

Kunststof transportbanden worden veelal gekozen voor toepassingen in de voedingsmiddelen en e-commerce industrieën. Er zijn diverse typen kunststof transportbanden. Dit artikel geeft per type een productbeschrijving en in welke situaties de kunststof transportband wordt toegepast en goede prestaties levert.

PU banden en PU transportbanden voor de voedselindustrie zeer geschikt

PU staat voor Poly Urethaan transportbanden. Het is voor onder meer de voedselindustrie van groot belang, dat bij het transporteren de in gebruik genomen transportbanden een 100% gesloten oppervlakte hebben. Dit vanwege de bacteriën die zich in de band kunnen nestelen. De PU banden voldoen aan alle voorwaarden voor de levensmiddelenindustrie.  Een sterk punt van deze transportbanden zijn dat de transportband eenvoudig is te reinigen, de kunststof PU band slijtvast is en dat de transportband bestand is tegen sneeën, scheuren en chemicaliën. Het is mogelijk om niet alleen banden met geprofileerde onderzijde te gebruiken, maar er zijn ook PU transportbanden verkrijgbaar met een gladde onderzijde. Voordeel van de gladde variant, is dat het monteren van de transportband eenvoudig is.

PVC banden en PVC transportbanden voor de levensmiddelenindustrie

Deze kunststof transportbanden zijn zowel met als zonder weefselinlagen verkrijgbaar. PVC transportbanden kunnen worden voorzien van onder andere golfranden, meenemers en stuursnaren. De transportbanden voldoen volledig aan de regelgeving in de levensmiddelenindustrie en tevens is het reinigingsproces zeer eenvoudig. Bovendien zijn de van PVC gemaakte transportbanden slijtvast en uitermate goed bestand tegen sneeën, scheuren en chemicaliën. PVC banden zijn er in twee verschillende vormen. Eerste variant is dat de transportband een geprofileerde onderkant heeft. De tweede variant is dat de PVC transportband van de onderkant glad is. Voordeel van de gladde variant is dat de transportband eenvoudig op uw bestaande systeem te monteren is.

Kunststof dwarsstabiele banden en dwarsstabiele transportbanden bij een Z-transporteur of een geknikt transportbandframe

Dwarsstabiele transportbanden zijn de meest geschikte keuze kijkend naar toepassingen op een Z-transporteur of een geknikt transportbandframe. Een dwarsstabiele band is ontwikkeld voor speciale situaties waarin een transportband in bijvoorbeeld in een knik loopt. De transportband heeft een extra stabiliteit. Hierdoor heeft de band minder spanning en functioneert de kunststof dwarsstabiele transportband beter. Tot slot is het voordeel dat deze extra stabiliteit zorgt voor een langere levensduur heeft.  

Toepassingen dwarsstabiele banden:

 • Z-transporteurs              
 • Geknikte transportbandframes

Antibacteriële banden en antibacteriële transportbanden voor de voedingsmiddelen industrie

Antibacteriële transportbanden zijn voorzien van een antimicrobiële behandeling in het polymeer. De groei van bacteriën wordt op deze manier tegengegaan. Ook de ontwikkeling van geur verminderd door de behandeling. Doordat de antibacteriële transportband niet is voorzien van weefselinlage, is deze uniek in zijn soort. De transportband is gemaakt van volledig polyurethan (PU band), dit is tevens de reden dat de transportband zeer elastisch is en een optimale hygiëne garandeert. De antibacteriële transportband is de ideale band op installaties in de voedingsmiddelenindustrie.

Supergrip banden en supergrip transportbanden zorgen voor veel en de juiste grip

Supergriptransportbanden worden ingezet bij materialen waarbij veel grip een vereiste is. De supergripband is een geprofileerde transportband. Daarnaast zijn er speciale supergripbanden beschikbaar voor de voedingsmiddelenindustrie. Deze speciale supergriptransportbanden zijn beter te reinigen. Toepassingen supergripbanden:

 • Voedingsmiddelenindustrie
 • Logistieke sector
 • Wildwaterbaanattracties

Gaasbanden en gaastransportbanden voor de voedingsmiddelenindustrie

Gaasbanden worden onder meer toegepast in de voedingsmiddelenindustrie. De gaasband heeft als functie producten te ontwateren en te drogen na het wassen. Gaasbanden zijn vervaardigt uit hoogwaardig kunststof. Teven zijn de gaastransportbanden, ten behoeve van de stevigheid, aan de zijkanten voorzien van weefsel inlagen. Gaasbanden zijn ook uitvoerbaar met zijkanten van vol polyurethaan (PU). Met het toevoegen van de polyurethaan wordt voorkomen, dat bacteriën zich  kunnen nestelen in het weefselpakket.

Schakelbanden en schakelkettingen mogelijk voor rechte stukken en bochten in dezelfde transporteur

Kunststof schakelbanden en schakelkettingen zijn beschikbaar voor veel soorten toepassingen. Schakelbanden worden bijvoorbeeld veelvuldig toegepast in de voedingsmiddelenindustrie. Met schakelbanden is het een mogelijkheid om naast rechte stukken, ook binnen dezelfde transporteur bochten te maken. De schakeltransportbanden voor extra zekerheid zorgen, door het toepassen van kunststof meenemers.

MAFDEL banden en MAFDEL transportbanden geschikt voor het transporteren van vlees, vis, verse groenten en meer

Voor de voedingsmiddelenindustrie zijn MAFDEL-transportbanden een veelgebruikte toepassing. MAFDEL heeft transportbanden met een antibacteriële eigenschap. Deze eigenschap maakt de MAFDEL band uitermate geschikt voor het transporteren van vlees, vis, verse groenten en andere voedingsmiddelen. Transportbanden van MAFDEL scoren hoog op het aspect duurzaamheid. Ook op  reiniging en hygiëne scoren de MAFDEL transportbanden hoog. Middels deze voordelen zijn de banden van MAFDEL een revolutie voor de voedselsector.

Keuze advies op gebied van transportbanden?

Informeer bij jouw transportbandenleverancier of bij ACB Transportbanden & Onderdelen naar de juiste transportband voor jouw situatie.
Voor meer informatie, bel ons op 077-398 4416 of stuur een e-mail.

Technische documentatie downloaden

Vul onderstaand formulier in en download de betreffende technische documentatie

bg_person_
sandor.jpg

Meer info? Neem gerust contact op met onze adviseurs.

Sandor Verhaeg
Bel +31 (0)77 - 398 44 16
sandor@acb-transportbanden.nl