Group 17
30 jaar ervaring
Group 18
Betrouwbare kennispartner
Group 19
Altijd in beweging
24/7 service
Medewerker ACB
Geschreven door: Sandor Verhaeg , Commercieel manager
Geschatte leestijd: 5 minuten

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Wat een stortpunt is en hoe deze ondersteund kunnen worden
  • Voordelen van ondersteuning bij stortpunten
  • Waar en wanneer de ondersteuning plaatsvindt
solid woven transportbanden

Wat is een stortpunt bij transportbanden, en wat zijn de voordelen?

Het punt waar stortgoederen voor het eerst op de transportband terecht komen wordt het stortpunt genoemd. Op het punt waar stortgoederen op de bandtransporteur vallen wordt de transportband extra zwaar belast. Afhankelijk van het stortgoed, de hoeveelheid en de storthoogte kan het noodzakelijk zijn om de band op deze plek extra te ondersteunen. Het ondersteunen van een stortpunt voorkomt onnodige slijtage aan transportbanden. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door de transportband te voorzien van ondersteuningsrollen en tussen de rollen kunnen “impactbars” worden geplaatst om de band beter te ondersteunen en te beschermen tegen de stootbelasting. De band kan ook ondersteund worden door een glijplaat onder de band te monteren.

Ondersteuning van stortpunten brengt de volgende voordelen:

  • Afdichting op stortpunten wordt verbeterd middels ondersteuningsrollen
  • Lagere reinigingskosten
  • Langere levensduur van transportbanden en de transportband installatie
  • Lagere onderhoudskosten
Transportrollen

Stortpunt ondersteunen met ondersteuningsrollen met steunringen

Ondersteuningsrollen worden gemonteerd op transportbandinstallaties om de transportband te ondersteunen. De ondersteuningsrollen zijn leverbaar in een vlakke variant en in een variant waarbij de rollen zijn voorzien van rubberen steunringen om te voorkomen dat er vuil en stortgoed tussen de rol en de transportband komen te zitten. Een extra optie is het monteren van vulringen tussen de steunringen, zodat deze uitwendig geborgd worden. De specialisten van ACB Transportbanden & Onderdelen geven vrijblijvend advies over welke ondersteuningsrollen het beste passen bij jouw specifieke toepassing.

Impactbar

Stortpunt ondersteunen met impactbars

Impact bars functioneren uitstekend wanneer zware producten zoals steen of grind op een transportband wordt gestort. De impact bars zorgen ervoor dat slijtage aan de transportband en het frame tot een minimum worden beperkt. Door impactbars te monteren hebben transportband installaties minder onderhoud nodig en een aanmerkelijk langere levensduur.

Glijplaat ondersteuning

Stortpunt ondersteunen door middel van een glijplaat

De glijplaat wordt niet altijd geplaatst bij het ondersteunen van transportbanden bij stortpunten, maar is weliswaar wel een ondersteuning die van pas kan komen bij bepaalde situaties.
Een glijplaatondersteuning oefent geen sporend effect op. Wordt de glijplaat uitgevoerd met strippen in V-vorm dan kan een gering sporend effect worden verwacht. Een nadeel van bandondersteuning in de vorm van een glijplaat is dat het voor een scheefloop van transportbanden kan zorgen. Bijvoorbeeld wanneer er een verschil is in oppervlaktegladheid off wanneer de glijplaat niet precies horizontaal ligt (gezien vanuit de breedte van de transportband).

Rubber transportband

Toepassing

De sector waar men het meest gebruik maakt van deze praktijken zijn in de sector Recycling & Bulk. De desbetreffende sector gebruikt de desbetreffende methode bijvoorbeeld bij het ‘vervoeren’ van zand, glas en stenen. Het is belangrijk dat naast de opvang van bij de stortpunten ook de kwaliteit van de transportband goed is. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld glas, stenen of klei geen schade aan de bovenkant van de band mogen aanrichten. De ondersteuningsrollen, impactbars en/of glijplaten zorgen dat de rest van de transportband geen blijvende schade oploopt.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag of wil je een afspraak maken?

Vul dan onderstaand contact formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

OF VRAAG HET DIRECT AAN SANDOR

Medewerker ACB
Sandor Verhaeg
Bereikbaar van ma-vr, 08:00/17:00
KENNISARTIKELEN

BEKIJK ONZE GERELATEERDE ARTIKELEN

ALTIJD OP DE HOOGTE BLIJVEN?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!