Mailen? Stuur bericht naar
info@acb-transportbanden.nl

Storing? Bel
077 398 4416

Nu gesloten
Voor storingen bereikbaar via 0617157773

9 voordelen van staalkoordbanden voor het transport van zware bulkgoederen

 • Meer dan 25 jaar ervaringMeer dan 25 jaar ervaring
 • KwaliteitsgarantieKwaliteitsgarantie
 • Innovatieve blikInnovatieve blik
 • 24/7 service24/7 service
Maandag 27 juni 2022

Geschreven door: Sandor Verhaeg, Technisch Adviseur Transportbanden
077-398 4416 | info@acb-transportbanden.nl

Totale leestijd: 10 minuten

Download dit artikel als PDF

Een staalkoordband is een type transportband met meerdere unieke eigenschappen. Deze transportbanden zijn versterkt met meerdere staalkoorden en afgewerkt met een isolatielaag en rubberen deklagen. Hierdoor hebben ze een hoge bandsterkte en kunnen ze uitzonderlijk lange afstanden overbruggen. Staalkoordbanden voldoen aan de hoge capaciteitseisen die gelden in industrieën als havens, overslagbedrijven en mijnen. Staalkoordbanden zijn ook uitermate geschikt voor industrieën waar de banden moeten functioneren onder extreme omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan energiecentrales en de staalindustrie.

In dit artikel lees je meer over:

 • Wat het verschil is tussen staalkoordbanden en normale transportbanden.
 • 9 voordelen van staalkoordbanden.
 • De opbouw en eigenschappen van staalkoordbanden.
 • Waarmee ACB Transportbanden en Onderdelen jou van dienst kan zijn.

Wat is het verschil tussen staalkoordbanden en normale transportbanden?

Door de staalkoordinlagen presteert de staalkoordband uitstekend in situaties waar lange afstanden moeten worden overbrugd en situaties die vragen om een hoge bandsterkte. Daarom worden ze voornamelijk toegepast in zware industrieën.

Staalkoordbanden zijn stevig, slijtvast en scheurbestendig. In tegenstelling tot normale transportbanden, rekt een staalkoordband niet op over een langere afstand. Hierdoor kan de band een zware belasting hanteren, lange afstanden eenvoudig overbruggen en heeft deze een grote treksterkte. Wanneer er bij het transport van zware bulkgoederen een normale transportband wordt gebruikt in plaats van een staalkoordband, kan deze minder zwaar worden beladen en is er een groot risico op schade aan de band. Dit zorgt voor een lage effectiviteit van het productieproces en meer kans op onnodige downtime.

9 voordelen van staalkoordbanden

Vergeleken met normale transportbanden kennen staalkoordbanden een aantal uitzonderlijke eigenschappen en voordelen. ACB levert en monteert staalkoordbanden van het merk Sempercord. Deze banden bevatten namelijk de Sempertrans-staalkoordriem, welke bekend staan in de markt als de staalkoordriemen van de hoogste sterkte en met de langst mogelijke levensduur. Hieronder volgen 9 voordelen van dit soort staalkoordbanden:

 1. Uitstekende werking onder zware omstandigheden.
 2. Geschikt voor hoge transportcapaciteiten
 3. Geschikt voor lange hartafstanden
 4. Zeer hoge nominale riemsterktes (8000 N/mm en hoger)
 5. De laagst mogelijke bandrek in bedrijf, waardoor lange enkelvoudige transportbanden met korte opwikkellengtes mogelijk zijn
 6. Hoge transversale elasticiteit, voor een uitstekende doorvoermogelijkheden
 7. Hoge dynamische lassterkte en duurzaamheid
 8. De hoogst mogelijke duurzaamheid voor zware werkzaamheden zoals mijnbouw in hard gesteente
 9. Lange levensduur van het karkas

Wij denken graag met je mee bij het maken van de keuze voor de juiste oplossing die past bij jouw eisen en mogelijkheden voor het transport van bulkgoederen binnen jouw bedrijf.

Contact opnemen

De opbouw en eigenschappen van staalkoordbanden

Een staalkoordband bestaat uit verschillende essentiële onderdelen, die samen zorgen voor uitstekende prestaties. De staalkoorden bevinden zich in het midden van de band. Deze koorden bestaan uit meerdere draden en krijgen een maximale stevigheid en flexibiliteit, doordat ze zijn gegalvaniseerd met zink. Om de draden zit een isolatielaag die zich hecht aan de staalkoorden en doordringt tot de kern van de staalkoorden. Dit zorgt voor optimale effectiviteit van de banden. De draden worden zorgvuldig gepositioneerd, om maximale stevigheid te realiseren.

De band wordt afgewerkt met rubberen deklagen die de hoogste bescherming bieden voor de staalkoorden. Deze deklagen zijn speciaal ontworpen om te kunnen voldoen aan de eisen van de toepassing of industrie. Daarnaast kunnen de deklagen worden voorzien van eigenschappen die passen bij het te transporteren product en de bijbehorende eisen. Mogelijke eigenschappen zijn:

 • Slijtvast
 • Brandvertragend
 • Olie-en vetbestendig
 • Hittebestendig
 • Energiebesparend
 • Bestand tegen extreme kou

Waarmee kan ACB jou van dienst zijn?

ACB Transportbanden & Onderdelen levert, monteert en onderhoudt transportbanden, rollenbanen en transportsystemen. We begeleiden onze klanten gedurende het hele traject van inventarisatie tot installatie en service. Onze vakmensen hebben een eigen pel-methode ontwikkeld om staalkoorden nauwkeurig uit te snijden, waardoor we de montage van een staalkoordband efficiënt kunnen voorbereiden. Dankzij deze pel-methode en de kennis en ervaring van onze monteurs kunnen we staalkoordbanden zeer snel monteren, wat onze klanten tijd en kosten bespaart.

Download dit artikel als PDF

Technische documentatie downloaden

Vul onderstaand formulier in en download de betreffende technische documentatie

bg_person_
sandor.jpg

Meer info? Neem contact op met Sandor!

Sandor Verhaeg
Bel +31 (0)77 - 398 44 16
info@acb-transportbanden.nl

Bekijk gerelateerde kennisbankartikelen