Mailen? Stuur bericht naar
info@acb-transportbanden.nl

Storing? Bel
077 398 4416

Nu gesloten
Voor storingen bereikbaar via 0617157773

Treksterkte van transportbanden bepalen

 • Meer dan 25 jaar ervaringMeer dan 25 jaar ervaring
 • KwaliteitsgarantieKwaliteitsgarantie
 • Innovatieve blikInnovatieve blik
 • 24/7 service24/7 service
Woensdag 25 april 2018

Geschreven door: Sandor Verhaeg, Technisch Adviseur Transportbanden
077-398 4416 sandor@acb-transportbanden.nl

Totale leestijd: 6 Minuten. Na het lezen van dit artikel weet je:

 • Wat treksterkte is en hoe deze wordt gemeten
 • Hoe je de treksterkte van transportbanden kunt bepalen
 • Wanneer treksterkte van transportbanden belangrijk is
 • Treksterkte in de productcode van transportbanden
 • De invloed van lasverbindingen op de treksterkte van transportbanden
 • Wat de treksterkte van elevatorbanden is

Download dit kennisbankartikel: "Treksterkte van transportbanden bepalen" als PDF

Wat is treksterkte en hoe wordt dit gemeten?

Treksterkte wordt gedefinieerd als de maximale mechanische spanning die een materiaal bereikt als het plastisch vervormd wordt. De treksterkte van transportbanden wordt gemeten met speciale meetapparatuur. De meetapparatuur zet de transportband op spanning en verhoogt de trekkracht totdat er breuk ontstaat. De maximale kracht die de transportband aan kan zonder te breken wordt ook wel de treksterkte van de transportband genoemd. Treksterkte van transportbanden wordt binnen de branche aangeduid in N(newton) per MM (millimeter) over de bandbreedte.

Hoe bepaal ik treksterkte van een transportband?

De totale treksterkte van een transportband is afhankelijk door de treksterkte van het weefselpakket in combinatie met de treksterkte van de deklaag. De treksterkte van transportbanden is voor elke transportband verschillend. Voor de meeste transportbanden in de treksterkte reeds bepaald. De treksterkte is af te lezen in een overzichtelijke tabel.

 • Download de productflyer op de pagina rubber transportbanden om de treksterkte van de meest voorkomende rubber transportbanden af te lezen.
 • Download de productflyer op de pagina kunststof transportbanden om de treksterkte van de meest voorkomende kunststof transportbanden af te lezen.

Wanneer is treksterkte van transportbanden belangrijk?

Treksterkte is belangrijk om in de gaten te houden wanneer transportbanden zwaar belast worden. Bijvoorbeeld in zware industrieën zoals in mijnen, grinderijen en recycling. Afhankelijk van het gewicht van het te transporteren materiaal en de snelheid waarmee dit getransporteerd wordt, kan het gewicht per strekkende meter worden berekend. Het maximale gewicht per strekkende meter mag nooit groter zijn dan de maximale treksterkte van de transportband.

Treksterkte in de productcode van transportbanden

Een transportband wordt vaak aangeduid met een type of productcode. In een eerder geschreven artikel lees je meer over productcodes van transportbanden. Een band bijbehorend bij productcode EP400/3 3+1,5 C32P580 heeft een treksterkte van 400 Newton per millimeter.

De invloed van lasverbindingen op de treksterkte van transportbanden

Lasverbindingen verlagen de maximale treksterkte van transportbanden. Een lasverbinding is nodig om de transportband eindloos te maken. De maximale treksterkte van de las bepaalt uiteindelijk de maximale treksterkte van de transportband. Een transportband die doormiddel van vulkaniseren eindloos is gemaakt, heeft ter hoogte van de lasverbinding ongeveer de helft van de oorspronkelijke treksterkte. Eindloos maken met behulp van mechanische verbinders is minder sterk dan eindloos maken doormiddel van vulkaniseren.

Treksterkte van elevatorbanden

De treksterkte van transportbanden als deze worden ingezet als elevatorbanden wordt in grote mate beïnvloed door het aantal elevatorbakken, de afmeting van de bakken, de gebruikte transportbandverbinding en het gewicht van het te transporteren materiaal. In een eerder artikel wordt beschreven hoe elevatorbanden gemonteerd worden.

Informeer bij jouw transportbanden leverancier of bij ACB Transportbanden & Onderdelen naar de treksterkte van jouw transportband. Voor meer informatie, bel ons op 077-398 4416 of stuur een e-mail.

Technische documentatie downloaden

Vul onderstaand formulier in en download de betreffende technische documentatie

bg_person_
sandor.jpg

Meer info? Neem gerust contact op met onze adviseurs.

Sandor Verhaeg
Bel +31 (0)77 - 398 44 16
sandor@acb-transportbanden.nl

Bekijk gerelateerde kennisbankartikelen: